U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van ESMI-rolschaatsen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:31.576.jpg|thumb|350px|<small>foto collectie Theo van Houts</small>]]
[[Bestand:31.576.jpg|thumb|350px]]
[[Bestand:31.574.jpg|thumb|350px|De wieltjes en rollerplank van ESMI.<br><small>foto collectie Theo van Houts</small>]]
[[Bestand:31.574.jpg|thumb|350px|De wieltjes en rollerplank van Esmi. <br>Foto's collectie Theo van Houts.]]
Vóór de introductie van de [[Luchtweefmachine]] was [[machinefabriek Te Strake]] in  Deurne al bekend vanwege de productie en levering van de '''ESMI-rolschaatsen'''.


Voor de introductie van de [[Luchtweefmachine]] was [[Machinefabriek Te Strake]] in  [[Deurne]] ook al bekend vanwege de productie en levering van de zogenaamde '''ESMI-rolschaatsen'''.


Machinefabriek Te Strake hardde vanaf 1956 de wieltjes van de wereldberoemde rolschaatsen die de Eerste Sprangse Metaalwaren Industrie (ESMI), in de fabriek achter het woonhuis van eigenaar / oprichter Leit Vos in Sprang-Capelle, assembleerde In 1958 werd ESMI door Te Strake overgenomen.


De ESMI-rolschaatsen waren een groot succes, mede doordat ze in lengte verstelbaar waren. Zo konden ze meegroeien, niet alleen met de drager maar ook met het gezin dat in die tijd zeer kinderrijk was.
Machinefabriek Te Strake hardde vanaf 1956 de wieltjes van de wereldberoemde rolschaatsen die de Eerste Sprangse Metaalwaren Industrie (ESMI), in de fabriek achter het woonhuis van eigenaar / oprichter Leit Vos in Sprang-Capelle asssembleerde en leverde.


De rolschaats beleefde een nieuwe hausse als gevolg van de schaatssuccessen van Ard Schenk en Kees Verkerk. Omdat sponsoring van de nog pure amateurs verboden was, bouwde ESMI rond 1970 een wielerploeg rond de schaatsfenomenen, die op die manier legaal wat geld konden verdienen. Ook de Deurnenaren [[Sjaak van Kessel]], en de broers [[Nico Brouwers (1947-2015)|Nico]] en [[Willie Brouwers]], alle drie lid van wielervereniging [[DTS]] (Door Training Sterk) in Deurne, maakten ooit deel uit van deze wielerploeg.
Om (nog) onbekende redenen nam machinefabriek Te Strake in Deurne vanaf 1958 de volledige productie van de rolschaats op zich.
 
De ESMI rolschaatsen waren een groot succes, mede doordat ze in lengte verstelbaar waren. Zo konden ze meegroeien, niet alleen met de drager maar ook met het gezin dat in die tijd zeer kinderrijk was.
 
De rolschaats beleefde een nieuwe hausse als gevolg van de schaatssuccessen van Ard Schenk en Kees Verkerk. Omdat sponsoring van de nog pure amateurs verboden was, bouwde ESMI rond 1970 een wielerploeg rond de schaatsfenomenen, die op die manier legaal wat geld konden verdienen. Ook de Deurnenaren [[Sjaak van Kessel]], en de broers [[Nico]] en [[Willie Brouwers]], alle drie lid van wielervereniging [[DTS]] (Door Training Sterk) in Deurne, maakten ooit deel uit van deze wielerploeg.
==Externe link==
==Externe link==
* [http://fabiofarelli.blogspot.nl/2014/08/keessie-esmi-en-deurne.html Over de Esmi-wielerploeg op de fabiofarelli.blogspot.nl]
* [http://fabiofarelli.blogspot.nl/2014/08/keessie-esmi-en-deurne.html Over de Esmi-wielerploeg op de fabiofarelli.blogspot.nl]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)