Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

EHBO-afdeling Neerkant

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

EHBO-afdeling Neerkant werd op 30 november 1951 in Neerkant opgericht.

In 1951 werden de eerste lessen gegeven in zaal Internos maar de EHBO vereniging verhuisde vier keer van locatie. De eerste arts die les gaf was dr. H.P.H. Buijen uit Meijel. Het allereerste examen werd bij hem thuis, Kerkstraat 22, afgenomen. Van 1958 tot 1978 gaf dr. Al uit Liessel in Neerkant les en vanaf 1978 huisarts J.A.W. Schepman.

Door Dielissen haalde in 1963 haar EHBO-diploma en was in 2001 het oudste actieve lid van de vereniging. Ze zat toen dertig jaar in het bestuur waarvan 28 jaar als voorzitter.
In de eerste jaren was er geen kaderinstructeur. In 1971 behaalde bestuurslid Tjeu Sieben het diploma hiervoor. Tot zijn overlijden in 1991 bleef hij actief. Harrie Cortenbach was vanaf 1985 kaderinstructeur in Neerkant.

De buitenoefeningen werden samen met de EHBO-afdeling Liessel gehouden. Omdat de groep te groot werd, was er na verloop van tijd een keer per jaar een grote buitenoefening met de Neerkantse brandweer.

De Neerkantse EHBO'ers werden regelmatig bij sportevenementen in hun dorp ingezet. Ook waren er verschillende verbandposten bij EHBO'ers aan huis, herkenbaar aan een plaatje bij de voordeur.

In 1990 werden de oefenavonden gehouden in de brandweerkazerne, waar de vereniging een eigen opslagruimte kreeg voor haar materialen.

Op 21 november 2001 vierde de vereniging haar vijftigjarig jubileum. Er waren toen 57 leden en 16 cursisten ingeschreven.

Op 12 april 2010 kreeg Door Dielissen de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Daandels reikte de onderscheiding uit tijdens de maandelijkse oefenavond van de EHBO Neerkant. Mevrouw Dielissen nam, na 47 jaar lid te zijn geweest van deze vereniging, afscheid.