U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Dr. Anna Terruweplein: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[File:Dr. Anna Terruweplein Deurne P1050447.jpg|right|300px]]
[[File:Dr. Anna Terruweplein Deurne P1050447.jpg|right|thumb|300px|Het Dr Anna Terruweplein  met centraal het beeld [[Caritas II]]]]
Het '''Dr Anna Terruweplein''' in het centrum van [[Deurne]] op de hoek van de [[Stationsstraat]] en de [[Schuifelenberg]] is genoemd naar de Deurnese psychiater [[Anna Terruwe]], grondlegster van de [[bevestigingsleer]].
De straatnaam '''Dr Anna Terruweplein''' werd in 2009 vastgesteld.
 


== Ontstaan ==
== Ontstaan ==
Het plein ontstond na de afbraak in het voorjaar van 1978 van het pand [[Stationsstraat 21]], waarin lange tijd de [[slagerij Keuten|slagerij]] en het voormalig [[café De Unie]] (Keuten) gevestigd waren. In de daarop volgende jaren werd de aansluiting met de nieuw aangelegde winkelstraat Schuifelenberg gerealiseerd. Karakteristiek voor het plein zijn de grote kastanjeboom, die aanvankelijk in de achtertuin van de slagerij-café stond, en het bronzen beeld van Britt Wikström.
Het plein ontstond na de afbraak in het voorjaar van 1978 van het pand [[Stationsstraat 21]], waarin lange tijd [[slagerij Keuten]] en het voormalig [[café De Unie]] (Keuten) gevestigd waren. In de daarop volgende jaren werd de aansluiting met de nieuw aangelegde winkelstraat [[Schuifelenberg]] gerealiseerd. Karakteristiek voor het plein was een rustbank om een mooie stevige boom die beeldbepalend  was, een rustoord.


== Naamgeving 2010 ==
== Naamgeving 2010 ==
Het plein kreeg zijn huidige naam in oktober 2010 aan de vooravond van de viering van haar honderste geboortejaar, als eerbetoon aan Anna Terruwe en haar gedachtengoed.
Op 28 april 2004 overleed [[Anna Alberdina Antoinette Terruwe (1911-2004)|dr. Anna Terruwe]], in vakkringen wereldwijd bekend om haar  [[Bevestigingsleer]] en als zenuwarts voor velen een steun en toeverlaat.
 
Op 28 februari 2008 verzocht het bestuur van de [[dr. Anna Terruwe Stichting]], in de persoon van de Werkgroep Terruwe Gedenkteken, om Anna Terruwe te eren door een locatie naar haar te vernoemen alsook om een gedenkteken te plaatsen. De voorkeur ging daarbij uit naar voornoemd pleintje  aan de [[Stationsstraat]] / Schuifelenberg.


Op zaterdag 30 oktober 2010 werd het bronzen beeld onthuld, vervaardigd door de kunstenaar [[Britt Wikström]]. Het kunstwerk verbeeldt de leer van Anna Terruwe over de waarde van bevestigend samenleven.<br>
Afwijkend van het advies van het [[Streekarchivariaat Peelland]], die stelde dat het onderwerpelijke plein
Het beeld kwam tot stand door de inspanningen van het bestuur van de [[Dr. Anna Terruwestichting]], onder voorzitterschap van prof. W. Hoefnagels, en de plaatselijke werkgroep Terruwe Gedenkteken onder voorzitterschap van [[Bert Bijnen]].<br>
zich eigenlijk niet leende voor een straatnaam en dat mevrouw Terruwe een volwaardige straatnaam
Bij de onthulling van het beeld en de overdracht door de Dr. Anna Terruwestichting aan de Deurnese gemeente en gemeenschap was ook professor dr. Bob Goudzwaard namens deze stichting aanwezig.  
waardig was, legde B en W  haar voorstel op 17 september 2009 aan de gemeenteraad voor en die stelde de straatnaam onveranderd vast.
==Beeld==
Op zaterdag 30 oktober 2010, aan de vooravond van de viering van haar honderdste geboortejaar, werd op het plein, als eerbetoon aan Anna Terruwe en haar gedachtegoed, het bronzen beeld [[Caritas II]] van Britt Wikström onthuld.


[[categorie:Straat]]
[[categorie:Straat]]
[[categorie:plein]]
[[categorie:plein]]

Versie van 6 mrt 2016 21:07

Het Dr Anna Terruweplein met centraal het beeld Caritas II

De straatnaam Dr Anna Terruweplein werd in 2009 vastgesteld.

Ontstaan

Het plein ontstond na de afbraak in het voorjaar van 1978 van het pand Stationsstraat 21, waarin lange tijd slagerij Keuten en het voormalig café De Unie (Keuten) gevestigd waren. In de daarop volgende jaren werd de aansluiting met de nieuw aangelegde winkelstraat Schuifelenberg gerealiseerd. Karakteristiek voor het plein was een rustbank om een mooie stevige boom die beeldbepalend was, een rustoord.

Naamgeving 2010

Op 28 april 2004 overleed dr. Anna Terruwe, in vakkringen wereldwijd bekend om haar Bevestigingsleer en als zenuwarts voor velen een steun en toeverlaat.

Op 28 februari 2008 verzocht het bestuur van de dr. Anna Terruwe Stichting, in de persoon van de Werkgroep Terruwe Gedenkteken, om Anna Terruwe te eren door een locatie naar haar te vernoemen alsook om een gedenkteken te plaatsen. De voorkeur ging daarbij uit naar voornoemd pleintje aan de Stationsstraat / Schuifelenberg.

Afwijkend van het advies van het Streekarchivariaat Peelland, die stelde dat het onderwerpelijke plein zich eigenlijk niet leende voor een straatnaam en dat mevrouw Terruwe een volwaardige straatnaam waardig was, legde B en W haar voorstel op 17 september 2009 aan de gemeenteraad voor en die stelde de straatnaam onveranderd vast.

Beeld

Op zaterdag 30 oktober 2010, aan de vooravond van de viering van haar honderdste geboortejaar, werd op het plein, als eerbetoon aan Anna Terruwe en haar gedachtegoed, het bronzen beeld Caritas II van Britt Wikström onthuld.