Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Theodora Maria van den Broek (1934)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Door Klomp)
Ga naar: navigatie, zoeken
Theodora Maria van den Broek
27.495.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodora Maria van den Broek
Roepnaam Door
Geboorteplaats Deurne-Vlierden
Geboortedatum 16 augustus 1934
Partner(s) Johannes Theodorus Klomp (1929-2014)

Theodora Maria (Door) van den Broek (1934) was en is op veel maatschappelijke terreinen actief en werd daarvoor in 2010 onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Door is een dochter van Antonius (Toon) van den Broek (1892-1974) en Maria Magdalena Josephina (Leen) Kuijpers (1896-1974).

Op 16 juli 1957 huwde zij met Jan Klomp.

Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren:

  1. Toon,
  2. Peter,
  3. Marlène,

Ze organiseerde de jaarlijkse Driekoningenzingen en was vele jaren lid van het kerkkoor. Ook zorgde ze vanaf 1983 voor het onderhoud van het kruisbeeld aan De Rakt.

In 1986 maakte Door samen met Regine van Aart en Maria Berkers deel uit van een werkgroep om vrouwen meer bij de politiek te betrekken. Opvallend was in die tijd dat er zo weinig vrouwen actief bij betrokken waren. Daarom hield deze werkgroep een cursus over politiek voor vrouwen waarbij het accent nadrukkelijk lag op de verhouding vrouw en politiek. De cursus viel in twee blokken; de eerste bijeenkomst ging in op de vraag: hoe zit de gemeente in elkaar, de tweede bijeenkomst ging over kiezen en gekozen worden. Daarbij kwamen alle programma's van de politieke partijen aan de orde zonder ze bij naam te noemen.

Aan het einde van die bijeenkomst werd er een alternatieve stemming verricht. Iedereen kon een partij kiezen op basis van het partijprogramma. Dat leverde een nogal tegenstrijdig beeld op met de huidige situatie.Zo zouden er bijvoorbeeld meer dan 50% vrouwen in de raad zitting nemen. Destijds waren er dat maar twee van de 21 mensen die het gemeentebestuur vormden.

Ze is lid van Zijactief Deurne, van de missiewerkgroep van de Heilige Geestparochie en van de politieke groepering DeurneNu. Daarnaast maakt zij deel uit van de werkgroep Maria-Vredeskapel, is ze lid van het Platform Mondiale Bewustwording en is ze wekelijks als vrijwilliger in verzorgingshuis De Nieuwenhof actief.