U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Deurnes Mannenkoor (1976)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2014 om 23:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|400px|Deurnes Mannenkoor.<br> Foto: collectie [[Fotoarchief Heemkundekring H.N. Ouwerling]] Bestand:24.646.jpg|400px|thumb|right...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deurnes Mannenkoor.
Foto: collectie Fotoarchief Heemkundekring H.N. Ouwerling
Het Deurnes Mannenkoor nam deel aan een groot zangevenement in Arezzo (Italië) in 1976.
Foto: collectie Parochie van de Heilige Jozef

In de periode 1926 tot 1946 bestond er al een Deurnes Mannenkoor maar dat veranderde in 1946 in een Deurnes Gemengd Koor. In 1976 ontstond er echter een nieuw initiatief voor een nieuw Deurnes Mannenkoor (DMK) dat anno 2014 nog steeds bestaat.

Algemeen

In de Sint-Jozefparochie bestond Knapen-herenkoor Deurne 67 onder de bezielende leiding van Wim Boerekamp. Het koor ging min of meer ten onder aan het eigen succes. Dit moment was tegelijkertijd het startsein om een heus mannenkoor op te richten. Uit heren van voornoemd koor en vanuit het Kerkkoor Sint Jozef werd een nieuw mannenkoor gesmeed. Een werkgroep trof voorbereidingen voor de oprichting van een nieuw mannenkoor onder de naam Allegro Con Brio, maar deze naam veranderde al snel in "Deurnes Mannenkoor". Deze naam werd statutair vastgelegd. Officiële oprichtingsdatum was 8 januari 1976.

Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Tiny Maas, secretaris Jan Martens en penningmeester Kees Bouwmans. Eerste dirigent en medeoprichter was Jan Nooijen. Organist was Piet van Ooij. Het koor telde toen 22 leden. De start was zelfs zo goed dat het koor in haar beginjaar meteen een eerste prijs behaalde in de categorie Gregoriaanse gezangen tijdens het XXIV Concorso Polifonico “Guido D’Arezzo” in Italie van 25 t/m 29 augustus 1976.


Repetitie en repetitielocatie

Vanaf het bestaan is de donderdagavond steevast de repetitieavond geweest van het Deurnes Mannenkoor. Van 8 januari 1976 tot/met juli 1991 repeteerde het koor bij clubhuis “café van Calis” op de hoek van Industrieweg en Vlierdenseweg. Hier is het karakter van het koor gevormd. Vanaf 5 september 1991 is het koor uitgeweken naar het centrum van Deurne, naar café “De Peelpoort” aan de Markt 5. Hier was het koor gehuisvest tot en met september 1995.

Vanaf 5 oktober 1995 vond het koor domicilie in Hotel Stationszicht, later café Stationszicht. Anno 2014 repeteert het koor nog steeds elke donderdag, uitgezonderd de zomervakanties, in dit café.

Dirigenten

De eerste dirigent en medeoprichter was Jan Nooijen toenmalig dirigent van het Kerkkoor Sint Jozefparochie. Vanaf 1 april 1988 werd het stokje overgenomen door Theo van Teeffelen uit Neerkant. Theo dirigeerde op enig moment zeven koren in de regio, hij bouwde verder op het fundament dat gelegd was door zijn voorganger. Theo bleef het DMK trouw tot 1 januari 2008. Tijdens zijn afscheidsreceptie op 5 januari 2008 gaf Theo symbolisch een grote stemvork over aan dirigent, componist arrangeur Fred Weijers uit Overasselt. Fred, geboren in Zuid Limburg verhuisde al eerder van Limburg naar Brabant en woont nu nog steeds in het Gelderse Overasselt. Fred Weijers afkomstig uit een heel muzikale familie bracht in 2010 het koor, als enige mannenkoor, tot in de grote finale van het Nederlands Koor Festival, het zwaarste concours voor koren in ons land.

Beschermvrouw en beschermheer

Van 1977 tot 1990 was dr. Anna Terruwe beschermvrouwe van het Deurnes Mannenkoor. Via haar broer Jo Terruwe was het koor met haar in contact gekomen.
Zij arrangeerde een serenade voor de toen 80-jarige kardinaal Alfrink met wie ze op goede voet stond na jaren van grote geschillen met de katholiek kerk te hebben gehad.
In zijn laatste jaar als burgemeester van Deurne werd Gerard Daandels op zaterdag 18 september 2010 benoemd als beschermheer van het mannenkoor.

Het Deurnes mannenkoor door de jaren heen

Het Deurnes Mannenkoor is nog relatief jong en kiest er voor bewust klein te blijven als het gaat om het aantal leden en groot te zijn als het gaat om muzikale prestaties. In haar bestaan heeft het koor al een aardige reputatie opgebouwd door deelname aan gerenommeerde concoursen en festivals in ons eigen land en vele landen van West-Europa. Diverse mooie prijzen werden in de wacht gesleept. Een frisse koorklank, een grote diversiteit aan muziek en een juiste beleving onder leiding van een bezielende dirigent liggen hieraan ten grondslag. Koorklank, dynamiek, uitstraling en tekstbeleving worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ook aan imago wordt gewerkt!

Mede door deze internationale ervaring brengt dit koor meerstemmige a capella zang in verschillende talen. Telkens is men op zoek naar partituren die uitblinken in originaliteit en een uitdaging zijn voor het koor. Klassiek, modern klassiek, sacraal, profaan en populaire composities van hedendaagse componisten ontbreken niet in het muzikale programma.

Ter gelegenheid van het zilveren bestaansjubileum in 2001 werd op verzoek van het koor een compositie gemaakt door de Deurnese componist, musicus en arrangeur Eric Swiggers. De titel van het tweeluik is “De Knotwilg en ’t Schaterend Keeltje" op teksten van respectievelijk Frans Babylon en Bert Bijnen, beiden uit Deurne.

Discografie

Het koor bracht twee cd’s uit:

  • cd “Deurnes Mannenkoor”, 1996.
  • cd “Thanks for the Memory”, 2008.

Bron

  • Archief Deurnes Mannenkoor