U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van De schoolmeesters van Deurne

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
'''De schoolmeesters van Deurne''' is de titel van een uitgebreid artikel, geschreven door [[Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932)|Hendrik Ouwerling]] op 16 februari 1886 en tenminste gepubliceerd in de Volks-Almanak voor Nederlandsche Katholieken 1887 blz. 26 t/m 53.
De schoolmeesters van Deurne was een uitgebreid artikel, geschreven door [[Hendrik Ouwerling]] op 16 februari 1886 en tenminste gepubliceerd in de Volks-Almanak voor Nederlandsche Katholieken 1887 blz. 26 t/m 53.




De publicatie, die handelt over de tijd dat Nederland nog een republiek was, bestaat uit totaal 20 pagina’s tekst (1 - 20).


Pagina 20-23 noemde Ouwerling een ''“aanhangsel”'' en een “vermelding iets, aangaande de tweede school binnen de [[Sint-Willibrordusparochie (Deurne) |parochie Deurne]], in het [[Liessel|kerkdorp Liessel]].”
De publicatie, die handelde over de tijd dat Nederland nog een republiek was, bestond uit totaal 20 pagina’s tekst (1 - 20)


Met pagina’s 24 tot en met 28 volgen een drietal bijlagen:
Pagina 20-23 noemde Ouwerling een ''“aanhangsel”'' en een “vermelding iets, aangaande de tweede school binnen de [[Sint-Willibrordusparochie (Deurne) |parochie Deurne]], in het [[Liessel|Kerkdorp Liessel]].”
 
 
Met pagina’s 24 tot en met 28 volgden een drietal bijlagen:


BIJLAGE I.
BIJLAGE I.
Regel 20: Regel 22:
BIJLAGE III.
BIJLAGE III.


Een in 1652 door [[Jan Stoffels]] en [[Bernart Nyhoff]], schoolmeesters van de ware Chrystelijcke, gereformeerde religie", de eerste schoolmeester te Deurne, de laatste te [[heerlijkheid Vlierden|Vlierden]], bij de [[Classis van Peel- en Kempenland]] een ''doleantiebrief'' in, waarbij zij in ongenoegen te kennen gaven over  [[Gerardus Jacobs (ca 1624-1684)|Mr Gerrit den mispriester]]” ''
Een in 1652 door [[Jan Stoffels]] en [[Bernart Nyhoff]], schoolmeesters van de ware Chrystelijcke, gereformeerde religie", de eerste schoolmeester te Deurne, de laatste te [[heerlijkheid Vlierden|Vlierden]], bij de [[Classis van Peel- en Kempenland]] een ''doleantiebrief'' in, waarbij zij in ongenoegen te kennen gaven over  “Mr Gerrit den mispriester” '' (TV: Hier doelend op [[Gerrit Hamden]])
 
 
{{Appendix|2=
* De originele gedrukte tekst van deze publicatie bevindt in de bibliotheek van de Katholieke Universiteit Brabant, Bandnummer 952071 / Signatuur C5478.
----
{{references}}
}}


De originele gedrukte tekst van deze publicatie werd teruggevonden in de bibliotheek van de Katholieke Universieteit Brabant, Bandnummer 952071 / Signatuur C5478.
[[Categorie:Literatuur over geschiedenis van Deurne]]
[[Categorie:Literatuur over geschiedenis van Deurne]]
[[Categorie:Bibliotheek (heemkundekring)]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: