Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Romein (toponiem)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het gebied De Romein werd aan de oostzijde begrensd door de Commerstraat, de huidige Derpsestraat en aan de noordzijde door de Horststraat, de huidige Romeinstraat.


De vroegste vermeldingen van de naam van dit akkercomplex zijn te vinden in het maatboek van Deurne van 1792. Van veertien percelen wordt vermeld dat ze in den Romeijn liggen.[1] Het meest opvallend in deze bron is de vermelding van het perceel onder de nummers 751 en 752, eigendom van Jan Wijnants en Marinus van Stiphout, dat als volgt beschreven wordt:

bouwland, een zijde Francis Pluijm andere zijde de weg, een einde de straat, andere einde Francis Pluijm en Cornelis Doers, zijnde de huisplaats van Joost Aarts genaamd de Romeijn.

Deze percelen vormden, op de hoek van de huidige Stationsstraat en de Stationslaan, de westelijke grens van De Romeijn.

Het is onduidelijk in hoeverre dit merkwaardige toponiem, dat al lang voor de vondst in 1910 van de Romeinse helm in de Peel werd gebruikt, is te herleiden tot de Deurnese schepen Jan Jansen Romeijn, die in 1683 een huis aan de Korte Steenweg huurde.

De naam Romeinstraat heeft dus geen betrekking op de Romeinse helm maar op dit toponiem.

Hendrik Ouwerling liet zich ook door dit toponiem inspireren bij de naamgeving van zijn in 1913 gebouwde huize De Romein.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. RHCe Gemeentebestuur Deurne 1379-1810 toegang 13181 inv.nr. 1019