DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

De Ossenbeemd (NMEC)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Bank bij kruidenbult

De Ossenbeemd is de naam van het Natuur en Milieu Educatief Centrum (NMEC) aan het Haageind 31 in Deurne. De naam is afgeleid van de historische naam van de nabijgelegen beekdalpercelen, in het beekdal van de Vlier. Deze historische Ossenbeemd ligt direct ten noordwesten van het NMEC, aan de oostzijde van de Keizerstraat. Het NMEC en de graslanden maken deel uit van het kasteeldomein.

In Deurne werd al in 1989 over het opzetten van een Milieu Educatiecentrum gepraat. In eerste instantie werd er gedacht aan een vestiging aan de Kulertseweg, pas nadien viel de keuze op de huidige lokatie. Op 22 februari 1995 werd de stichting NMEC opgericht bestaande uit de IVN, stichting Mens en Milieu en de stichting kinderboerderij. Centraal op het terrein staat een gebouw waar bijeenkomsten en tentoonstellingen gehouden kunnen worden. Het centrum wil ook graag het vertrekpunt zijn voor wandelingen en fietstochten. Een ander gedeelte van het terrein is ingericht met verschillende soorten tuinen en voorzieningen voor diverse soorten dieren.

De beekdalgraslanden van de Ossenbeemd, ten noordwesten van het NMEC, worden in de nabijgelegen toekomst mogelijk gebruikt voor de bouw van enkele landhuizen, aanvullend op het al bestaande landhuis de Wolfsberg aan de noordzijde van de Vlier.

De etymologie van de naam wijst op een beekdalgrasland (beemd), beweid door ossen.

Een spiraalberg, bijenkasten, drassige- en droge gronden, vergeten groenten, een kinderboerderij en een insectenmuur zijn de kernwoorden van dit educatie Centrum.

Externe link[bewerken]

Natuur- en Milieu Educatie Centrum De Ossenbeemd (NMEC


Bezig met het laden van de kaart...