Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De Kei, oudste carnavalsvereniging in Groot Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Impressie van de opening van de tentoonstelling. Foto beschikbaar gesteld door Cor Slaats
De vitrine met rechtsonder de hoge hoed van de eerste Prins van De Kei. Foto beschikbaar gesteld door Cor Slaats

De Kei, oudste carnavalsvereniging in Groot Deurne was de naam van een tentoonstelling in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling die door de werkgroep Tentoonstellingen werd georganiseerd en die liep van 8 februari tot 14 juni 2009. Voor deze tentoonstelling kreeg de werkgroep medewerking van Henk van Otterdijk, de bewaarder van het archief van Carnavalsstichting De Kei uit Liessel en van Cor Slaats, oud-secretaris en ex-prins van De Kei en tevens lid van Heemkundekring H.N. Ouwerling.


Carnavalsvereniging De Kei was in 1955 de eerste carnavalsvereniging binnen de gemeente Deurne. De tentoonstelling werd geopend op zondagmiddag 8 februari 2009 door Cor Slaats. Hij memoreerde het ontstaan van de carnavalsvereniging in Liessel, waarvoor de aanzet gegeven werd tijdens de carnavalsdagen van 1955 in de zaal achter café-zaal De Sportvriend. Zijn inleiding werd afgesloten met het samen zingen van het carnavalslied Wat ne Kei is dat.
In de vitrines waren herinneringen per periode van De Kei te zien met veel foto’s van activiteiten, verschillende edities van carnavalskrant De Keilander, krantenknipsels, onderscheidingen, een groot vaandel en nog een aantal voorwerpen. Daarbij was ook de hoge hoed die de eerste prins van De Kei tijdens de carnavalsdagen van 1956 droeg (in plaats van een steek).

Het materiaal was veelal afkomstig uit het eigen archief van De Kei. De foto's van alle ex-prinsen hingen in de gang en in de keuken van het Heemhuis.
Voor carnavalsstichting De Kei was deze tentoonstelling eigenlijk de opmaat voor de viering van het 55-jarig jubileum in het jaar 2010. Bij gelegenheid van dat jubileum verscheen het boek Wat ne Kei is dat, waarin de historie van De Kei is vastgelegd.