DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

De Gelukken

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 12 feb 2022 om 22:47 (Pieter K heeft pagina Gelukken hernoemd naar De Gelukken over een doorverwijzing)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

'De Gelukken (het Geluk, het Geluck) werd bij de invoering van het kadaster in 1832 gebruikt als benaming van de percelen kadastraal sectie G 650-668 in Liessel.


De vroegste vermelding van dit toponiem is van 12 maart 1545 toen Gherit en Henrick, de zonen van Henrick van Bree, een erfdeling aangingen waarbij onder meer genoemd werd een stuck beempts, genaemt het Geluck, begrensd aan beide zijden door de kapel van Liessel en aan het einde de Aa. Uit deze omschrijving blijkt dat in 1545 het Geluk een ruimer gebied omvatte dan in 1832.

Over de mogelijke herkomst van dit toponiem zegt Ton Spamer: Waarschijnlijk het best te verklaren als een afleiding van -gelookt-, door Bahlow verklaard uit het prehistorische -loch-, dat 'moeras' betekent (vgl. Lochem, Luchen bij Mierlo, Lokeren (B)). Gezien de ligging aan de Astense Aa en de aanwezigheid van broekland een zeer voor de hand liggende verklaring, vooral vanwege de meervoudsvorm uit later tijd: een aantal afgesloten gronden bij elkaar (gelookt wordt meestal verklaard als 'afgesloten', Beijers/Van Bussel) ligt niet zo voor de hand als een aantal moerassige gronden aan een beek.[1]

Voor detaillering zie de projectiekaart van sectie G in 1832 op de huidige situatie.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ton Spamer - Een karretje op den zandweg reed… , (2010) bladzijde 144.