Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Conradus Michael Classens (1924-1985)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Pater Coen Classens
Pater Coen Classens.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Conradus Michael Classens
Roepnaam pater Coen
Geboorteplaats Oirlo (L)
Geboortedatum 8 mei 1924
Overl.plaats Nijmegen
Overl.datum 22 maart 1985
Beroep(en) missionaris, pastoor

Conradus Michael Classens (1924-1985) woonde na zijn terugkeer uit de missie van 1983 tot 1985 in het missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Conradus was een zoon van de landbouwer Martinus Hubertus Classens (1890-1965) en Maria Gertrui Wismans (1896-1968). Coen was de vierde uit een gezin van tien kinderen. Zijn vader was afkomstig van Oirlo en zijn moeder van Venray.

Coen kwam op 14 april 1937 naar Uden in de voorbereidende klas. Op 8 september 1943 begon zijn noviciaat in Helvoirt. Twee jaar later legde hij de eerste geloften af.
Op 28 augustus 1949 werd hij priester gewijd door monseigneur Jac Pessens in Teteringen.

Tijdens zijn laatste studiejaar kreeg hij zijn missiebenoeming voor Flores. Op 28 oktober 1950 vertrok hij via Rome naar Genua, waar hij zich op de Poelan Laut voor de reis naar Indonesië inscheepte.

Hij werkte enkele jaren in de missie van Flores en werd toen benoemd tot pastoor van de parochie Ruto, aan de zuidkust in het Ngada-gebied. Hij bleef daar tot hij in april 1983 ziek terugkeerde naar Nederland. Ruto is een hete en droge plaats, alleen bereikbaar te paard of vanuit zee met een prauw.
In de zestiger jaren bouwde Coen de grote kerk van Ruto.

In maart 1983 keerde hij om gezondheidsredenen terug naar Nederland en werd opgenomen in het ziekenhuis in Venray. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis vestigde hij zich in Deurne en werd voor verdere behandeling verwezen naar het St.-Radboudziekenhuis in Nijmegen.
Twee jaar lang hoopte hij vergeefs op genezing, maar op 22 maart overleed hij, 60 jaar oud, in het St.-Radboudziekenhuis in Nijmegen. Hij werd begraven op het SVD-kerkhof in Deurne.

Bewoners van het missiehuis[bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.