DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Coöperatieve Zuivelfabriek Vlierden-Brouwhuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Coöperatieve Zuivelfabriek Vlierden-Brouwhuis werd op 13 april 1915 voor notaris De Leeuw te Deurne officieel opgericht door de landbouwers Johannes Manders, Martinus de Groot, Lambert Wijlaars en Jacobus Jacobs allen wonend te Vlierden-Brouwhuis en de toen op het Bakelse gedeelte van Brouwhuis wonende landbouwer Johannes van den Boomen.


Waarschijnlijk was deze zuivelfabriek een voortzetting van de Brouwhuise roomboterfabriek die al tenminste vanaf 1897 in Brouwhuis activiteiten ontplooide. In dat jaar produceerde men met door 20 deelnemende boeren aangevoerde melk 20.400 pond boter, een resultaat waarop men zo trots was dat men het in de krant liet zetten.

In de nacht van 15 op 16 juli 1898 wisten dieven zich toegang tot het gebouw te verschaffen door er bovenop te klimmen en een aantal pannen weg te nemen. Behalve 25 kg boter werden ook nog een zinken emmer en enkele boterdoekjes meegenomen.

In 1916 werd de fabriek gemechaniseerd met een motor van 4 paardenkrachten. Tien jaar later, in 1926[1], werd de fabriek opgeheven en de leden aangesloten bij Zuivelfabriek Sint-Isidorus in Deurne.

Bron[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het jaar dat de gemeente Vlierden werd samengevoegd met de gemeente Deurne en Liessel