Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Café De Barrière

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wiki183 (Overleg | bijdragen) op 1 jun 2017 om 11:49

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
De versierde cafégevel bij gelegenheid van het 40-jarig kloosterjubileum van Nelleke van de Vrande.
De gevelsteen met de naam van H(ubertus) van de Vrande(n)[1] in het in 1907 gebouwde huis.

Café De Barrière aan de Helmondseweg heette in de volksmond De Barrier of ’t Brierke.


Het voormalig café aan de Helmondseweg heeft zijn naam, de Barrier of de Barrière, te danken aan het feit dat daar tussen 1861 en circa 1880 een tolpost was. Het is aannemelijk dat sinds de plaatsing van de tolboom daar ook steeds gelegenheid tot dorstlessen van mens en dier is geweest.

Vanaf het begin van de tolheffing op de in 1859 aangelegde Helmondseweg - ingaande 1 januari 1861 tot 1 januari 1866 - was Peter van Bree de pachter van de tol. Of hij daarbij ook een herberg gehad heeft is niet zeker maar wel waarschijnlijk.

De tolheffing, met waarschijnlijk ook de herberg, is door Andries Hurkmans per 1 januari 1866 overgenomen van Peter van Bree. Hurkmans was met Van Bree overeengekomen dat hij de pacht zou overnemen en dat Van Bree die zou opzeggen bij de provincie. Maar omdat Van Bree de schrijfkunst niet meester was, trok Hurkmans voor de zekerheid toch nog even aan de jas van de Deurnese burgemeester om daarover zekerheid te krijgen en die schreef hierover op zijn beurt een brief aan het provinciaal bestuur.

Ook nadat de tolbomen verdwenen waren, bleef de herberg open. Bij de invoering van de Drankwet van 1881, waarbij vergunningsplicht ging gelden, kreeg Andries Hurkmans vergunning voor zijn herberg die (toen al of later?) de Barrière ging heten. Barrière was destijds een gebruikelijke benaming voor de tolboom.

Volgens het dossier van het handelsregister is 30 april 1896 de startdatum van café de Barrier. Toen werd de herberg namelijk overgedragen op Bertje van der Vranden die daarvoor een startkapitaal van 600 gulden leende. Van de Vranden vroeg op 16 mei 1907 vergunning aan voor een nieuw te bouwen huis aan de Bottelsche Heide, het latere adres Helmondseweg 115. Later werd Thies Mertens, gehuwd met Johanna van der Vrande, de uitbater van het café.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ofschoon Bertje van der Vranden zijn naam zelf meestal zonder -n- schreef was hij volgens zijn geboorteakte een zoon van Theodorus van de Vranden. In de geboorteakten van zijn kinderen wordt hij Hubertus van der Vranden genoemd.