Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Willem Smeets (1939)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Burgemeester Jan Smeets)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Smeets
03.370.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Willem Smeets
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Doenrade (L)
Geboortedatum 7 juli 1939
Partner(s) M.J.G. (Riet) Dieris
Beroep(en) burgemeester

Jan Smeets was burgemeester van de gemeente Deurne van 1990 tot 2000.


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Jan Smeets was de oudste zoon in een agrarisch gezin met acht kinderen. Hij huwde Riet Dieris, afkomstig uit het Limburgse Grevenbicht. Uit dit huwelijk werden twee zoons geboren

Na de lagere school ging hij naar de landbouwschool. In zijn vrije tijd behaalde hij het einddiploma van de middelbare avond handelsschool , praktijkdiploma boekhouden en ging daarna in militaire dienst . Na zijn dienstperiode ging Jan Smeets bij de Staatsmijnen werken en behaalde in de avonduren zijn HBS-diploma en doorliep de studie aan de bestuursschool. Van 1961 tot 1969 werkte hij op het Goevernementshuis in Maastricht.

Terwijl hij bij de Staatsmijnen en later op het Gouvernementshuis in Maastricht werkte behaalde hij achtereenvolgens het HBS-diploma en doorliep hij de bestuursschool. Vervolgens ging hij bij de Provincie Gelderland werken en tegelijkertijd rechten studeren aan de RK Universiteit in Nijmegen, waar hij zijn juridische bul behaalde met als specialisatie planologie.

In die periode woonde hij met zijn gezin in Elst, waar ook zijn politieke carrière begon als raadslid, maar tevens als medebouwer aan het tot stand komen van het CDA. Daaruit stammen ook zijn nevenfuncties als lid van de landelijke toetsingscommissie van het CDA, de CDA commissie van beroep, en lid van de CDA propagandacommissie.

Op 9 juli 1980 werd zijn benoeming openbaar gemaakt tot burgemeester van het Midden Limburgse Thorn, in 1985 gevolgd tot tevens het burgemeesterschap van buurgemeente Grathem. Tussen 1980 en 1990 was burgemeester Smeets lid van het dagelijks bestuur van het voormalige Stadsgewest Roermond, daarna gevolgd door het vicevoorzitterschap van het streekgewest Midden Limburg. Hij maakt deel uit van het bestuur van de VVV Limburg en is lid van de Culturele Raad in Limburg en van de Nieuwe Provinciate Stichting voor Kunst en Kultuur. Verder was hij voorzitter van de Monumentenwacht in die provincie.

Op onderwijskundig gebied was hij secretaris van het bestuur van het Katholiek Onderwijs van de Regio Land van Home en voorzitter van de St. Ansfried Mavo in Thorn. In de gemeentelijke organisaties is hij lid van de Bestuursorganisatie van het VNG, lid van de VNG Kerngroep Gewestbestuurders en bestuurslid van de Vereniging van Limburgse Gemeenten.

Ambtsperiode Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Smeets werd op zaterdag 20 oktober 1990 met zijn gezin ontvangen op de gemeentegrens van Deurne en Meijel bij Neerkant en in een speciale raadsvergadering in het gemeentehuis geïnstalleerd als zesde burgemeester van de gemeente Deurne. Locoburgemeester Cor van Laarhoven hing hem de uit 1912 daterende ambtsketting om de hals.

Smeets profileerde zich in Deurne als een eigenzinnig, niet door iedereen geliefde burgervader, doch hij werd vanuit vele kringen geroemd om zijn successen in het op de kaart zetten van Deurne als toeristische en recreatieve regio. Hoogtepunten en opmerkelijke gebeurtenissen tijdens zijn twee ambtsperioden in Deurne waren:

Hij werd ook bekend om zijn proefballonnen:

Andere activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was voorzitter van het Streekplatform De Peel.
Hij was voorzitter van de Stichting ORO

Naar voorval[bewerken | brontekst bewerken]

Op vrijdagmiddag 11 september 1992 werd burgemeester Smeets het slachtoffer van een naar incident. Bij het verlaten van het gemeentehuis werd hij aangevallen door een boze discotheekhouder die Smeets persoonlijk verantwoordelijk hield voor het feit dat de gemeente Deurne zijn vergunning had ingetrokken. De man sloeg de burgemeester hard in het gezicht. In het Elkerliek-ziekenhuis in Helmond werden diezelfde dag foto's gemaakt van zijn toegetakelde neus en kon er vastgesteld worden dat er niets gebroken was. De aangeslagen burgemeester heeft het daarna gedurende een korte tijd toch wat rustiger aan moeten doen.

Afscheid[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn ambtsperiode van tien jaar in Deurne ging hij met vervroegd pensioen. Daarna was hij nog waarnemend burgemeester van Maasbracht, Brunssum en Haelen.

Voorganger:
A.A.J.M. van Genabeek
Burgemeester van Deurne
1990-2000
Opvolger:
J.G.M. Daandels