Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Buntse Kei

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Buntse kei)
Ga naar: navigatie, zoeken
De in Liessel gevonden Buntse Kei
Coll PK-005 P1040070 buntse kei detail.JPG

De Buntse kei (ook vaak de Lijsselse Kei genoemd) is gevonden op donderdag 5 april 1957 tijdens het ploegen van een stuk grond langs de Buntseweg in Liessel.


De ‘geboorte’ is indertijd uitvoerig in de krant beschreven [1]:

Toen een van de zonen van landbouwer Feller een stuk land aan het ploegen was, brak de ploeg plotseling middendoor. In allerijl werden de nodig graafwerktuigen gecharterd en men slaagde er in om een kei bloot te leggen, na enkele uren van ingespannen arbeid, waarvan de grootte alle verwachtingen overtrof. Onder veel belangstelling vond vrijdagavond het uitlichten plaats. Enkele tractoren bonden de strijd aan met de kolos die een lengte heeft van ongeveer twee en een halve meter (breed 1.33 meter, dikte 0.60 meter en een gewicht van plusminus 2500 kg) en onder luid gejuich van de menigte werd het gevaarte op het ‘droge’ gebracht. Naar wij vernemen zal er overleg worden gepleegd met de burgemeester van Deurne om te bewerkstelligen dat de Liesselse Kei (die een stuk groter en zwaarder is dan de Deurnese Kei) een waardige standplaats zal krijgen in dit schone Peeldorp.

De Buntse kei is op d’n elfde van d’n elfde van dat jaar 1957 door carnavalsvereniging De Kei van Liessel met de nodige toeters en bellen naar het marktplein versleept. Het tot symbool van de carnavalsclub uitgeroepen gevaarte is eerder al door Prins Piet I gedoopt tot ‘de Lijsselse kei uit Fellers hei’.

Vanaf 1960 tot einde 1974 is de kei meerdere keren het lijdend voorwerp geweest van ontvoeringen. Het was een uitdaging en tegelijk een hele eer om de kei in de carnavalsoptocht te brengen. Einde 1974 vond het bestuur van carnavalsvereniging De Kei het welletjes en werd de kei in bewaring genomen. Op 18 november 1978 kreeg de Buntse kei een vaste plaats op het marktplein in Liessel, net als een andere kei die eveneens in Liessel is gevonden: zie Jaap van de Leijsing.

De geschiedenis van deze kei, ook in relatie tot carnaval, wordt uitvoerig beschreven in het in 2010 geschreven boek Wat ne Kei is dat.

Externe link[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...
Referenties
  1. Dagblad Oost Brabant 07-04-1957