Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Theodorus Broekman (1927-1998)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Broeder Cleophas)
Ga naar: navigatie, zoeken
broeder Cleophas Broekman
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodorus Broekman
Roepnaam broeder Cleophas
Geboorteplaats Millingen aan de Rijn
Geboortedatum 30 mei 1927
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 21 juni 1998
Beroep(en) timmerman, tuinman

Theodorus Broekman (1927-1998) had de kloosternaam broeder Cleophas en woonde van 1980 tot 1983 in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne. Hij werkte er als timmerman.


Theo (Theodorus) was een zoon van Theodorus Gerardus Broekman (1891-1970) en Arnoldina Johanna Klomberg (1890-1958). Zijn vader was afkomstig van Millingen en zijn moeder van Ubbergen. Hij was de zevende van 8 kinderen, vier meisjes en vier jongens. Vader was dorpstimmerman en van hem heeft Theo het vak geleerd.

Theo dacht er al over om naar het klooster te gaan in 1944. Het was echter oorlogstijd en het gezin moest evacueren. Toen zij in mei 1945 terugkwamen was er geen tijd meer om ergens over na te denken, want er was enorm veel werk. Zijn vader kon hem niet missen. Daar kwam nog bij dat zijn oudere broer Joannes Theodorus Broekman (1924-1993) in 1947 naar het klooster vertrok en dat betekende dat hij later de zaak van zijn vader zou moeten overnemen.

Op 24 oktober 1951 nam hij echter de definitieve beslissing en meldde zich als broeder postulant in Teteringen. Hij kreeg de kloosternaam Cleophas, afgekort 'Cleo'. Toen na het 2e Vaticaans Concilie de broeders hun doopnaam terug mochten nemen wilde Cleo daar echter niets van weten.
Op 9 mei 1954 legde hij in Teteringen de eerste geloften af. In de volgende jaren treffen wij hem achtereenvolgens in Teteringen, Soesterberg en Deurne. Zijn werkzaamheden hadden bijna uitsluitend met het timmermanschap te maken. Er viel in die naoorlogse jaren overal wel wat te bouwen of op te knappen.

In 1957 ging zijn grote wens in vervulling. Hij werd benoemd voor de missie in het toenmalige Belgisch Congo. Per vliegtuig vertrok hij in september van dat jaar vanuit Parijs.
Op 1 mei 1960 legde hij in de statie Beno zijn eeuwige geloften af. Hij werkte jarenlang als timmerman op allerlei plaatsen en later ook als tuinman.

Cleo´s gezondheid werd er met de jaren niet beter op. Om weer op te knappen kwam hij op tweede kerstdag 1978 terug naar Nederland en hielp een tijd lang in de missieprocuur te Overijse (België).
In juli 1980 vertrok hij naar Nederland en maakte hij zich in Deurne verdienstelijk.
Toen in 1983 in Teteringen de expeditie afdeling van de missieprocuur zonder inpakkers zat, nam Cleo die taak over. Twee jaar later dwongen echter rugklachten hem die taak op te geven.

Op 16 juli 1988 kon hij een kamer in Zorgcentrum Zuiderhout te Teteringen betrekken.
Op 21 juni 1998 overleed hij plotseling tijdens de Hoogmis in de kapel van het Zorgcentrum. Hij werd begraven op het kerkhof van het Missiehuis St. Franciscus Xaverius aldaar.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken]

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.