Rondom de Mussenkeet
Ed van de Kerkhof vertelt in 276 pagina's de bewogen geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel.
Voorintekening tot 20 oktober aanstaande voor slechts € 14,95: Klik hier!

Brand van 17 mei 1948

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 18 apr 2019 om 14:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brand 1948

De grote brand van 17 mei 1948 op het Haageind legde twee boerderijen, een landarbeiderswoning en een dubbele arbeiderswoning in as.


Op 2e Pinksterdag 1948 werd 's middags om 20 min. over 12 brandalarm gegeven. Er was brand uitgebroken bij P. Brouwers, vermoedelijk omdat daar kinderen met vuur speelden. Toen de brandweer vijf minuten later arriveerde stonden door de harde zuidoosten wind de gebouwen 1, 2, 5, 6, 7 en 11 reeds in vlammen. Van pand 12 had het dak vlamgevat en ook op het dak van 14 regende het vonken. De brand van pand 12 kon geblust worden, mede doordat buurtbewoners het brandend dakstro verwijderden. Ook de brandweer van Liessel en Helmond werd ingeschakeld om nog verdere uitbreiding van de brand te voorkomen.

Die dag was er ook een muziekconcours in Doorn, waaraan ook de Deurnese harmonie deelnam. Nogal wat brandweermannen waren ook lid van de harmonie. Op het moment dat de brandmelding binnenkwam was men zich juist gereed aan het maken voor vertrek. De harmonie moest zonder de brandweerlieden vertrekken. Toch haalde men in Doorn nog een tweede prijs in de ere-afdeling.

Omdat de zeer harde oostenwind brandgevaar voor het hele Haageind opleverde werd door pastoor Van Dinter gebeden voor het draaien van de wind. Het schijnt dat dit ook inderdaad gebeurde ofschoon het rapport van de brandweer daar geen melding van maakt.

Na de brand werd dit deel van het Haageind opnieuw opgebouwd volgens de toen gebruikte architectonische bouwstijlen. Dat zien we bijvoorbeeld terug aan de panden Haageind 40, Haageind 42 en Haageind 44.

Situatietekening[bewerken]

Situatiekaart brand 17 mei 1948. De bewoners zijn 2: P. en H. Brouwers en W. Wijnands; 3: P.J. Berkers; 4: J. van der Heijden; 5: H. Munsters; 6: H. Tabor; 7: F. Smits; 8: Fr. van Bakel; 10: P.H. Manders; 11: P. Roijakkers; 12: Fr. Kuunders.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Archief Vrijwillige Brandweer Deurne 1931-1981 inv.nr. 26