Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Brand van 14 december 1959

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De boerderij die tot de grond toe afbrandde. Foto collectie Jacobus van den Berg

De brand van 14 december 1959 verwoestte een boerderij aan de Kerkeindseweg.


Op de vroege maandagmorgen van 14 december 1959 brandde de boerderij van Leo van den Berg aan de Kerkeindseweg 1 volledig af. De brand werd 's morgens om 5.40 uur aan de brandweer gemeld. Tien minuten later arriveerde de brandweer ter plekke.

Het door brandweercommandant Kees van den Broek opgemaakt brandweerrapport meldt het volgende:

Bij aankomst van de brandweer brandde de boerderij, die gedeeltelijk met stro was gedekt, reeds van voor tot achter. Op geen enkele plaats kon nog werden binnengedrongen en het vee, varkens en paard waren reeds verbrand, zodat de brandweer niets kon doen dan te trachten de vrijstaande bergingen te beschermen. Hier werden dan ook direct twee miststralen op gezet en lukte het deze gebouwtjes te bewaren. Inmiddels werd afgelegd van een brandkraan en werden drie stralen ingezet, die het vuur insloten en tenslotte geheel blusten.

In het brandweerrapport werd als oorzaak genoemd: "Waarschijnlijk" een verwarmingslamp in een varkenshok. Bij de brand kwamen drie koeien, een paard en 36 varkens om. De schade aan de totaal vernielde boerderij, met een bebouwd oppervlak van 320 m², bedroeg 38.000 gulden. Het gezin Van den Berg telde toen acht kinderen. De landbouwer was tegen brand verzekerd.

Bronnen, noten en/of referenties