U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Boterfabriek Tevredenheid

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{|style="float:right;" class="wikitable"
|{{
#display_map:circles=
  51.399842, 5.839223:20~Roomboterfabriek, later adres Hutten L.82~Vernietigd bij de bevrijding 1944.~blue~0.7~10~blue;
|zoom=16
|height=400
|width=400
}}
|}
De coöperatieve '''Roomboterfabriek Tevredenheid''' in Liessel werd in juni 1899 opgericht.  
De coöperatieve '''Roomboterfabriek Tevredenheid''' in Liessel werd in juni 1899 opgericht.  


Deze boterfabriek stond aan de [[Neerkantseweg ]] tegenover [[café De Voorstad]]. De leden van "Tevredenheid" leenden als startkapitaal voor hun fabriek op 25 juni 1899 een bedrag van 1200 gulden van de Meijelse gemeenteontvanger Jan Adriaan Lenders. De deelnemende boeren waren:
 
De deelnemende boeren waren:
#Theodorus van Heugten
#Theodorus van Heugten
#Godefriedus Hoeben
#Godefriedus Hoeben
Regel 47: Regel 39:
#Johannes Gielens, allen landbouwers en wonende te Asten.
#Johannes Gielens, allen landbouwers en wonende te Asten.


Het fabrieksgebouwtje was eigendom van [[Hendricus van Someren (1848-1914)|Hendricus van Someren]] op een perceel grond, kadastraal sectie H 2160, dat zijn vader [[Johannis van Someren (1805-1875)|Johannis van Someren]] rond 1874 van de gemeente Deurne had gekocht. Het is onduidelijk hoe lang de boterfabriek hier in werking is geweest, afgaand op de vermelding bij het kadaster tot uiterlijk 1909.  
De leden van "Tevredenheid" leenden als startkapitaal voor hun fabriek op 25 juni 1899 een bedrag van 1200 gulden van de Meijelse gemeenteontvanger Jan Adriaan Lenders.


Het gebouw, dat later als woonhuis in gebruik was, werd bij de bevrijding van Liessel in 1944 vernield en niet heropgebouwd. De laatste bewoners waren [[Petrus Johannes Welten (1899-1975)|Peter Hannes Welten]] en zijn grote gezin. Eigenaar was toen de weduwe van [[Gerardus van Hugten (1863-1943)|Gerard van Hugten]] met haar kinderen.
Deze boterfabriek stond aan de [[Neerkantseweg ]] tegenover [[café De Voorstad]] van [[Marinus Bakker]].


{{DEFAULTSORT:Tevredenheid,boterfabriek}}
{{DEFAULTSORT:Tevredenheid,boterfabriek}}
[[categorie:zuivelfabriek]]
[[categorie:zuivelfabriek]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)