U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bio-Vakantieoord

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Bio-Vakantieoord werd in 1927 opgericht door de toenmalige Nederlandse Bioscoopbond. Ook in Bio-Vink aan de Helmondseweg 2 in Deurne ging de Bio-collectebus de zaal rond.


Op initiatief van bioscoopexploitant Abraham Tuschinski en diens zwager Gerschtanowitz kwam de stichting van de grond. Het doel was het opzetten van een vakantieoord waar kinderen naartoe gestuurd konden worden die weerstand op moesten bouwen.
Het startkapitaal van de stichting, zoals dat op 21 maart in 1927 bij de notaris werd ingelegd, bedroeg duizend gulden. Zo'n vier jaar later, op 5 januari 1931, werd het landhuis Russenduin in Bergen aan Zee door de stichting aangekocht en werd de naam “Bio-Vacantieoord” een feit.

Tot in de jaren vijftig werden ook Deurnese bleekneusjes naar vakantiekolonies gestuurd en kregen er zes weken lang frisse lucht, rust, regelmaat en reinheid. Het vertrek was vaak onverwachts. De kinderen moesten mee met een vreemde mevrouw, een koffer in de hand naar het station in Deurne en zaten vaak voor het eerst in de trein. Wellicht is er nog iemand die zich de naam van deze aardige mevrouw weet te herinneren ... (vraag gesteld door "Bleekneusje" Frans Versteeg uit Deurne)

Deze vakanties werden betaald uit giften van bioscoopgangers. In het voorprogramma werd een filmpje vertoond die de bezoekers moest aansporen de portemonnee te trekken. Die filmpjes zijn inmiddels legendarisch, hieronder een voorbeeld van zo'n filmpje.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

website van Stichting Bio