U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Bielsbouwsels bij het Station Deurne

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:07.309.jpg|300px|thumb|<small>foto collectie Henk van den Broek</small>]]
[[Bestand:07.309.jpg|300px|thumb]]
[[Bestand:07.307.jpg|300px|thumb|<small>foto collectie Henk van den Broek</small>]]
[[Bestand:07.307.jpg|300px|thumb]]
[[Bestand:07.308.jpg|300px|thumb|<small>foto collectie Henk van den Broek</small>]]
[[Bestand:07.308.jpg|300px|thumb]]
Een aantal '''bielsbouwsels bij het Station Deurne''' was vanaf begin jaren 1970 tot begin deze eeuw te zien.
'''Bielsbouwsels''' bij het [[Station Deurne]].


Bielsbouwsels waren versieringen, gedecoreerde afpalingen en afrasteringen alsmede "groenstructuren" van de oude spoorbiels, veelal gedecoreerd met spoorspijkers e.d. waren ontwerpen van de "Benbielist" N.H. Benninga (geboren 1906, lid van de directie van de Bijenkorf van 1939 tot 1958) uit Laren (NH). Hij kreeg het idee voor de bielsbouwsels tijdens het plaatsen van oude spoorbiels in zijn tuin.


Bielsbouwsels waren versieringen, gedecoreerde afpalingen, afrasteringen en groenstructuren van oude spoorbielzen, veelal gedecoreerd met spoorspijkers en dergelijke, ontworpen door de ''Benbielist'' N.H. Benninga (geboren 1906, lid van de directie van de Bijenkorf van 1939 tot 1958) uit Laren (NH). Hij kreeg het idee voor de bielsbouwsels tijdens het plaatsen van oude spoorbielzen in zijn tuin.  
In 1970 startte de NS een proefproject met bielsbouwsels op de stations Ommen, Nijverdal en Bussum Zuid. Vervolgens werden in de loop van de jaren een  zeventig tal van bielsbouwsels en bielsgroenstrukturen opgericht bij circa 40 kleine stations, waaronder in Deurne.


In 1970 startte de NS een proefproject met bielsbouwsels op de stations Ommen, Nijverdal en Bussum-Zuid. Vervolgens werden in de loop van de jaren een zeventigtal  bielsbouwsels en bielsgroenstructuren opgericht bij circa 40 kleine stations, waaronder Deurne.
In Deurne zijn de gedateerde bielskunstwerken weer verdwenen. Enerzijds komt dat doordat de spoorbiels na circa 30 jaar totaal verrot was geraakt, anderzijds doordat men in 2001 begonnen is de rijwielstallingen bij NS-stations te moderniseren waarbij er vanwege veiligheid geen ruimte meer was voor afsluitingen, omheiningen en struikgewas.
 
In Deurne zijn de gedateerde bielskunstwerken weer verdwenen. Enerzijds doordat de spoorbiels na circa 30 jaar totaal verrot was geraakt, anderzijds doordat men in 2001 begon met de modernisering van de rijwielstallingen bij NS-stations, waarbij er vanwege veiligheid geen ruimte meer was voor afsluitingen, omheiningen en struikgewas.
 
[[Categorie:Beeldende kunst]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)