Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bewaarschool (Zeilberg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De bewaarschool in Zeilberg in 1916. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Jan van de Mortel

De bewaarschool in de Zeilberg werd op 15 juli 1914 door de zusters Franciscanessen opgestart en was gevestigd op het adres Blasiusstraat 8 meteen naast het zusterklooster.


De bewaarschool was de voorloper van wat men in Nederland en België halverwege de twintigste eeuw kleuterschool is gaan noemen waar vier- tot zesjarigen terecht konden voordat ze naar de lagere school gingen. In de volksmond heette deze school toen ook wel de papschool.

De Sint-Willibrorduskerk en Sint-Willibrordusparochie van de Zeilberg werd gesticht door pastoor Piggen. De Deurnese pastoor Bots, op dat moment deken van Asten, liet een klooster met school in Zeilberg bouwen. Goed gemeubileerd en van al het nodige voorzien wachtte Huize St. Willibrordus op de komst van de zusters Franciscanessen. De zusters Cypriana, Gerdina, Benigna, Ludovia en Mathea waren de stichteressen.

Op 1 juli 1914 werden de scholen ingezegend en begon men met 94 leerlingen. Op 15 juli 1914 had deze bewaarschool 54 kleuters. Op 21 mei 1938 werd de nieuwe kleuterschool geopend terwijl de oude bestemd werd als speelzaal, niet te verwarren met de huidige peuterspeelzaal, maar het was een lokaal dat werd gebruikt voor kleutergymnastiek.

De kleuterschool werd op 15 januari 1950 gedeeltelijk door brand verwoest en herbouwd.