Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Bestand:01.589.JPG: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
Foto 01.589 - [[Neerkant]]: boerderij [[Winkelmolen]] in de bocht tegenover de Boerenbond in (1974). De orginele bouw is van 1890, nu is dit omgebouwd in 6 woonhuisjes door Peter van de Westerlo.
+
Foto 01.589 - De boerderij is gebouwd in 1890 en werd gepacht door [[Petrus Johannes Ulen]] die vanuit Meijel in 't Broek kwam wonen. Hij woonde er tot in het najaar van 1914 .
 +
 
 +
Verwoest en gerestaureerd
 +
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] in 1944 is de boerderij gedeeltelijk verwoest door enkele voltreffers maar hij is in 1948 door de Wederopbouw gerestaureerd. Op het gazon aan de voorzijde heeft een grote schuur gestaan met daarin varkens en paardenstallen, op een luchtfoto uit 1953 is de schuur nog te zien. De schuur is in 1973 afgebroken door de [[gemeente Deurne]] toen ze de boerderij overgenomen hebben van ? van Loon voor de ruilverkaveling. In 1964 is de boerderij overgenomen door de zoon Ton Winkelmolen, maar omdat hij aan de [[Dorpsstraat]] niet kon uitbreiden is zijn bedrijf inclusief grond via de ruilverkaveling in 1970 verplaatst naar [[Het Molentje]]. Het gebouw met grond is toen overgegaan naar de Gemeente Deurne die de hoeve enkele jaren aan burgermensen verhuurde.
 +
In 1973 heeft ? van Loon het gebouw gekocht van de gemeente en is er een paardenfokkerij met een kleine manege begonnen. Ook heeft hij het linker gedeelte verbouwd.
 +
 
 +
===Bejaardenwerk===
 +
? van Loon verkocht het gebouw in 1983 aan de toenmalige Stichting Bejaardenwerk in Neerkant. Die hebben architect / aannemer [[Peter van de Westerlo]] in de arm genomen die het ontwerp en de tekeningen maakte voor zes kleinere woningen. In 1985 waren die gereed en tot op heden worden ze nog bewoond. De opening vond plaats op 22 juni 1985 door [[burgemeester Van Genabeek]].
 +
Toen de Stichting Bejaardenwerk in Neerkant ophield te bestaan is het gebouw overgegaan naar de [[woningbouwvereniging Bergopwaarts]]. In de jaren 90 van de 20e eeuw is er een hele nieuwbouwwijk op de landbouwgrond gebouwd. De laatste verandering is dat de mooie grote lindeboom die op de oude foto staat, met de [[storm van 14 juli 2010]] is omgewaaid.  
 +
 
 
[[categorie:collectie gemeente Deurne]]
 
[[categorie:collectie gemeente Deurne]]

Versie van 23 feb 2014 om 22:44

Foto 01.589 - De boerderij is gebouwd in 1890 en werd gepacht door Petrus Johannes Ulen die vanuit Meijel in 't Broek kwam wonen. Hij woonde er tot in het najaar van 1914 .

Verwoest en gerestaureerd Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 is de boerderij gedeeltelijk verwoest door enkele voltreffers maar hij is in 1948 door de Wederopbouw gerestaureerd. Op het gazon aan de voorzijde heeft een grote schuur gestaan met daarin varkens en paardenstallen, op een luchtfoto uit 1953 is de schuur nog te zien. De schuur is in 1973 afgebroken door de gemeente Deurne toen ze de boerderij overgenomen hebben van ? van Loon voor de ruilverkaveling. In 1964 is de boerderij overgenomen door de zoon Ton Winkelmolen, maar omdat hij aan de Dorpsstraat niet kon uitbreiden is zijn bedrijf inclusief grond via de ruilverkaveling in 1970 verplaatst naar Het Molentje. Het gebouw met grond is toen overgegaan naar de Gemeente Deurne die de hoeve enkele jaren aan burgermensen verhuurde. In 1973 heeft ? van Loon het gebouw gekocht van de gemeente en is er een paardenfokkerij met een kleine manege begonnen. Ook heeft hij het linker gedeelte verbouwd.

Bejaardenwerk

? van Loon verkocht het gebouw in 1983 aan de toenmalige Stichting Bejaardenwerk in Neerkant. Die hebben architect / aannemer Peter van de Westerlo in de arm genomen die het ontwerp en de tekeningen maakte voor zes kleinere woningen. In 1985 waren die gereed en tot op heden worden ze nog bewoond. De opening vond plaats op 22 juni 1985 door burgemeester Van Genabeek. Toen de Stichting Bejaardenwerk in Neerkant ophield te bestaan is het gebouw overgegaan naar de woningbouwvereniging Bergopwaarts. In de jaren 90 van de 20e eeuw is er een hele nieuwbouwwijk op de landbouwgrond gebouwd. De laatste verandering is dat de mooie grote lindeboom die op de oude foto staat, met de storm van 14 juli 2010 is omgewaaid.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie29 dec 2013 10:14Miniatuurafbeelding voor de versie van 29 dec 2013 om 10:14492 × 700 (79 kB)Gjtokkel (overleg | bijdragen)
  • U kunt dit bestand niet overschrijven.

Geen enkele pagina gebruikt dit bestand.