U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Antonius Franciscus Manders (1933-2002)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toontje Manders
16.580.jpg
Toontje Manders als fietsacrobaat actief in het
amateurcircus Het Hoefke.
Foto: collectie RHCe
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Franciscus Manders
Roepnaam Toontje
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 17 juni 1933
Overl.plaats Bakel
Overl.datum 27 juni 2002
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) tabakswinkelier
Toontje, helemaal links staand, als leider van het 2e elftal van SV Deurne. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Teun Mutsaers
Stationsstraat met rechts de sigarenwinkel van Toontje Manders.
Foto: collectie Nellie Hermans-van den Eijnde
Vlnr: Toontje, zijn moeder en Cor van Laarhoven in 1984 bij de uitreiking van de zilveren speld.
Foto: collectie Ton Hartjens

Antonius Franciscus (Toontje) Manders (1933-2002) was tussen 1947 en 1957 als fietsacrobaat actief en vermaard in het amateurcircus Het Hoefke.


Toontje was een zoon van Wilhelmus Manders (1903-1972) en Maria Knapen (1904-1988).

Toen Harrie Kivits, de topartiest van circus ’t Hoefke, naar de mariniersopleiding in Doorn vertrok, hadden Toontje Manders en Frans Pluijm de moeilijke taak om hem te vervangen. In de laatste jaren hadden ze zelfs een nummer waarbij met drie man op één fiets door de piste werd gereden.

Tijdens de laatste grote polio-epidemie in Nederland in 1956 werd Toontje, evenals zijn broer Theo, getroffen door de kinderziekte polio, in de volksmond kinderverlamming genoemd. Deze epidemie veroorzaakte toen bij bijna 1800 mensen verlammingsverschijnselen. Uiteindelijk overleden toen in Nederland zeventig personen aan polio, waaronder zijn broer Theo. Toontje raakte door die ziekte voor de rest van zijn leven invalide en belandde in een rolstoel.

In 1963 werd het tweede elftal van voetbalvereniging SV Deurne, waarvan hij leider was, kampioen.

Op de hoek StationsstraatPastoor Jacobsstraat, op de plek waar tot 1914 het woonhuis van gemeenteontvanger Lenard Goossens stond, dreef Toontje een tabakswinkel, waar men toen onder andere nog losse sigaretten kon kopen.

De klanten, jong en oud, kwamen niet alleen voor het kopen van rookwaren, snoepgoed of voor het inleveren van lotto- en totoformulieren maar bleven ook graag een praatje maken met de goed gehumeurde Toontje, zo'n gesprek ging veelal over de voetbalsport.

Eind 1983 moest hij vanwege een ernstige heupblessure opgenomen worden in het ziekenhuis. Dat betekende een noodgedwongen sluiting van zijn goedlopende zaak. Hij werd opgenomen in verpleeghuis Sint-Jozefheil in Bakel.

Het lotto- en totowerk deed Toontje ten gunste van voetbalvereniging Racing Boys en vooral voor hen kwam de sluiting van de zaak hard aan want bij Toontje Manders werden de meeste formulieren ingeleverd. Voor actieve mensen op dit gebied had de stichting Sport-totalisator een onderscheiding in petto. Tot zijn grote verrassing kreeg Toontje Manders in maart 1984 de hierbij behorende zilveren speld in het ziekenhuis door districtsbestuurder en latere wethouder Cor van Laarhoven, in tegenwoordigheid van zijn moeder, uitgereikt. De zilveren speld, die nog nooit eerder in de regio Helmond was uitgereikt, ging vergezeld van een stropdas met het KNVB-embleem.

Stamboom.png Klik hier voor de
stamboom van "Manders"