U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johanna Lamberdina van den Broek (1927-2016)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Annie van den Broek)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johanna Lamberdina van den Broek
30.706.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna Lamberdina van den Broek
Roepnaam Annie
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 13 juli 1927
Overl.datum 9 december 2016
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) gemeenteraadslid, penningmeester
Stamboom.png Van den Broek
Annie in de beginperiode van de gidsen.
Foto: collectie Arie Crommentuijn-Munsters
Annie als gemeenteraadslid in 1980. Foto: collectie gemeente Deurne

Johanna Lamberdina (Annie) van den Broek (1927-2016) was een vrouw met grote kwaliteiten en grote verdiensten voor de gemeente Deurne, maar ook regionaal en provinciaal.


Annie was het oudste kind van de directeur van de dienst Openbare Werken van de gemeente Deurne, Cornelis van den Broek (1897-1981) en Martina Theodora van de Ven (1901-1988).

Opleiding en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Annie van den Broek behaalde in 1943 het M.U.L.O.-diploma en doorliep aansluitend de huishoudschool. In 1945 was zij actief als vrijwilligster bij het Rode Kruis bij het inzamelen en distribueren van voedsel en kleding. In 1947 werd zij aangesteld als vrouwenbemiddelaarster bij het Arbeidsbureau te Deurne. Achtereenvolgens was zij daarna werkzaam:

  • als arbeidsbemiddelaarster bij de Gewestelijke Arbeidsbureaus te Eindhoven, Dordrecht en Breda;
  • als provinciaal functionaris voor het Jeugdwerk in het Bisdom 's-Hertogenbosch;
  • als buurtwerkleidster bij de Stichting St. Jozefbuurthuiswerk in Deurne;
  • vanaf 1971 tot en met 31 juli 1987 als consulente voor het Opbouwwerk in de provincie Noord-Brabant voor de Nederlandse Bond voor Sociaal-Cultureel Vormingswerk te Utrecht.

In de avonduren (1947 en volgende jaren) volgde zij de opleiding “Maatschappelijk Werk en Werkgelegenheidsproblematiek" aan de R.K. Leergangen in Tilburg. Na deze opleiding met positief resultaat te hebben afgerond, volgde zij nog een Sociaal Pedagogische opleiding aan het Hoogveld Instituut in Nijmegen.

In 1960 werd zij, in het kader van een internationaal programma, uitgezonden naar de Verenigde Staten, waar zij cursussen volgde aan de universiteit van Cleveland. Daarbij liep zij stage in het buurthuiswerk in de omgeving van New-York.

Nevenactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

In 1947 is Annie van den Broek gestart met de organisatie van het geuniformeerde meisjesjeugdwerk in Deurne (kabouters, gidsen e.d.). Achtereenvolgens was zij districtscommissaris, lid van het diocesaan bestuur, lid van het landelijk bestuur en presidente van het landelijk bestuur van de gidsenbeweging. Zij heeft deze functie vervuld tot het tijdstip waarop welpen, gidsen en verkenners fuseerden tot een landelijke organisatie t.w. Scouting Nederland.

Vanaf 1960 was zij penningmeester van de Jongerensociëteit Asteffekan. Wekelijks bood deze societeit aan honderden jongeren uit Deurne en omgeving ontspanning. Ook vervulde zij de functie van penningmeester in de Stichting Groepscomite Deurne, een overkoepelend orgaan van een aantal jongereninstellingen in Deurne. Als lid van de werkgroep “Behoud Holtens Molen" zette zij zich in voor de restauratie van deze molen.

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

Annie van den Broek werd in de raadsperiode 1970-1974 voor het eerst gekozen als lid van de gemeenteraad en bleef onafgebroken lid van de raad tot en met de raadsperiode 1994-1998. Zij had derhalve achtenentwintig jaar zitting in dit bestuurscollege en was ook enkele malen voorzitter van de fractie van CDA Deurne.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 april 1992 werd Annie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Smeets speldde de onderscheiding op tijdens een bijzondere zitting van de gemeenteraad.

Annie van den Broek stierf op 89-jarige leeftijd en werd op 14 december 2016 begraven op begraafplaats Jacobshof in Deurne.