Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Anneke Saakje Boonstra (1942)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Anneke Boonstra)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anneke Boonstra
Anneke Boonstra.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Anneke Boonstra
Roepnaam Anneke
Geboorteplaats 's-Gravenhage
Geboortedatum 6 februari 1942
Beroep(en) lerares lichamelijke opvoeding, directrice

Anneke Boonstra (1942) is woonachtig in Liessel en is vooral bekend als voormalig directeur van het Prehistorisch Openluchtmuseum in Eindhoven.


Algemeen[bewerken]

Anneke Boonstra is de dochter van de onderwijzer/leraar Evert Andries Boonstra (Zevenhuizen 1911-1990 Groningen) en de verpleegster Elisabeth Otto (Groningen 1917-2009 Roden). Anneke is de oudste in het gezin van drie kinderen. Ze heeft nog twee broers.

In december 1967 trouwde ze in Delft en kreeg twee kinderen:

  1. Wypke, (1969)
  2. Marije, (1971)

Maatschappelijke carrière[bewerken]

Na haar lagere school in Delft ging ze daar ook naar de HBS en behaalde het HBS-b diploma. Hierna ging ze naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in 's-Gravenhage.

Hierna was ze van 1960 tot 1986 actief als lerares Lichamelijke Opvoeding (met een onderbreking van 6 jaar als huismoeder).

In 1986 moest ze om gezondheidsredenen stoppen met dit werk.

Sociaal/cultureel[bewerken]

Anneke gaf in 1983 de aanzet tot de bouw van een prehistorisch huis in Eindhoven, de voorloper van het Prehistorisch Openluchtmuseum. Het museum laat een Kempische nederzetting zien uit het ijzertijdperk (750-50 voor Christus).

Ondertussen heeft het museum ook een middeleeuws gedeelte gekregen en is de naam veranderd in Prehistorisch Dorp als onderdeel van Eindhoven Museum.

De doelstellingen van dit museum liggen op educatief, recreatief en experimenteel archeologisch gebied.

Tussen 1982 en 1999 deed ze daar haar werk bij de opbouw als vrijwilligster. In de winter van begin 1996 bracht Anneke met vijf andere vrijwilligers 'twee manen' door in het museum, waarbij zij leefden als in de IJzertijd. In 1999 kreeg ze tot 2007 een betaalde baan als directeur van het museum.

Hierna is ze tot op de dag van vandaag weer actief als vrijwilligster en bezig met het digitaliseren van alle bezigheden in het museum. Het streven was om in augustus 2015 te starten met een nieuwe website www.prehistorischeijzertijd.info.nl.

Onderscheidingen[bewerken]

In april 1999 werd Anneke benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De onderscheiding werd haar toegekend omdat zij met het museum in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de kennisneming van de Nederlandse geschiedenis en een prestatie heeft geleverd die van bijzondere waarde is voor de samenleving.

Literatuur[bewerken]

Een leefexperiment “60 dagen leven als in de ijzertijd” is beschreven in een boek getiteld: Twee manen lang, Anneke Boonstra; Walburg Pers; februari 1997.