Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Andries Hubertus van de Mortel (1835-1863)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andries Hubertus van de Mortel
22.014.jpg
Portret uit de burgemeestersgalerij in het gemeentehuis
Persoonsinformatie
Volledige naam Andries Hubertus van de Mortel
Roepnaam Andries
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 2 april 1835
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 18 november 1863
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) kandidaat-notaris, burgemeester. raadslid
Bidprentje NBA
Stamboom.png Van de Mortel

Andries Hubertus van de Mortel (1835-1863) was burgemeester van Deurne en Liessel van januari 1861 tot zijn overlijden in 1863.


Andries van de Mortel stamde uit een geslacht van Deurnese notabelen. Zijn vader Jan Willem van de Mortel was eerder al burgemeester in Deurne en Liessel en ook zijn grootvader Jan Willem van de Mortel had die functie. Andries was opgeleid tot kandidaat-notaris en bekleedde tot aan zijn benoeming in 1860 die functie bij de Helmondse notaris A.F. van Bocholt.

Andries bekleedde het burgemeestersambt maar kort; drie jaar na zijn benoeming overleed hij, ongehuwd en slechts 28 jaar oud. Hij werd opgevolgd door zijn neef Petrus Antonius van de Mortel. Ongetwijfeld had dat te maken met het feit dat Andries bij zijn overlijden geen broers meer had. Zijn broer Jan Willem was op achttien-jarige leeftijd overleden en Frans werd slechts één jaar oud.

Andreas Hubertus van de Mortel was tevens ambtenaar van de burgerlijke stand en kerkmeester.

Een van de laatste officiële akten waaronder hij zijn handtekening zette was het contract dat de gemeente Deurne en Liessel op 21 september 1863 sloot met de gemeente Meijel, waarbij de gemeente Deurne en Liessel 28 hectaren hei en peel aankocht voor de aanleg van het Kanaal van Deurne.

In zijn testament had Andries Hubertus van de Mortel bepaald:

Ik benoem en stel tot enige erfgename mijner gehele nalatenschap mijn zuster Helena Huberta van de Mortel, echtgenote van de heer Jacobus Hubertus Spoorenberg, wonende te Helmond, en ingeval van vóór-overlijden van gemelde mijne zuster, alsdan haar afstammelingen bij plaatsvervulling, en zulks voor alles waarover ik op het ogenblik van mijn overlijden de vrije beschikking zal hebben.

Hij liet bij zijn overlijden ook 2000 gulden na aan de kerk van Deurne; voor dat bedrag moest gedurende 30 jaar elke week één gezongen mis voor het gezin Van de Mortel gedaan worden.

Hij was van 1861 tot 1863 raadslid en burgemeester in het gemeentebestuur van Deurne en Liessel. Bij Koninklijk Besluit van 4 januari 1861 werd hij benoemd tot burgemeester.[1]


Voorganger:
Hendrik van Baar
Burgemeester van Deurne en Liessel
1861-1863
Opvolger:
Petrus Antonius van de Mortel
Bronnen, noten en/of referenties