U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Alouisius Weerts (1912-1998)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alouisius Weerts
24.600 - uitsnede.jpg
Foto: collectie Parochie van de Heilige Jozef.
Persoonsinformatie
Volledige naam Alouisius Weerts
Roepnaam Loeske, pater Adolphus
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 15 september 1912
Overl.plaats Vught
Overl.datum 30 april 1998
Beroep(en) pater, monnik, geestelijke
Pater Loeske (Aldolphus) Weerts
Fotocollectie TdC

Alouisius (Loeske) Weerts (1912-1998) was een priester afkomstig uit de gemeente Deurne. Hij woonde en werkte vele jaren als pater Adolphus in Abdij Koningshoeven.


Loeske was een zoon van de spoorwegarbeider Petrus Weerts (1878-1954) en Maria Helena van de Riet (1882-1946). Het ouderlijk gezin woonde enige tijd in Wachtpost 26.

Hij vertrok op twaalfjarige leeftijd naar het college in Echt. Vanuit het college vertrok hij drie jaar als vijftienjarige naar de abdij.

Hij deed zijn intrede op 27 augustus 1927 in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven te Berkel-Enschot, en werd op 22 mei 1937 in 's-Hertogenbosch tot priester gewijd. De dag daarop deed hij zijn eerste plechtige heilige mis in Deurne.

Na zijn priesterwijding werd hij samen met enkele andere monniken naar de Abdij van Bonnecombe in de plaats Comps-La-Grand-Ville, een plaats in het zuiden van Frankrijk, gestuurd, om daar op de kloosterboerderij te helpen.

Eenmaal terug in Abdij Koningshoeven kreeg hij de verantwoordelijkheid voor het praktische en financiële beleid van het boerenbedrijf. Hij was een echt buitenmens en het boerenwerk was zijn lust en zijn leven. Hij wist alles van zaaien en oogsten en van de seizoenen.

Acht maanden voor hij overleed verhuisde hij met acht medebroeders naar het verzorgingshuis Sparrendaal in Vught. Het afscheid van Koningshoeven viel hem erg zwaar.

Hij overleed in 'Klein Koningshoeven' Huize Sparrendaal te Vught en werd begraven op het kerkhof van zijn geliefde Abdij Koningshoeven te Berkel-Enschot.