Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Aloijsius Leonardus van de Burgt (1922-2014)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aloijsius Leonardus van de Burgt
Louis van de Burgt.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Aloijsius Leonardus van de Burgt
Roepnaam Louis
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 20 januari 1922
Overl.datum 14 september 2014
Partner(s) Antonia Petronella van Nunen (1923-2019)
Beroep(en) leraar, schooldirecteur
Bidprentje NBA man

Aloijsius Leonardus (Louis) van de Burgt (1922-2014) was leraar, directeur van Levensschool De Peel, directeur van de Sociale School, oprichter van Groei en Bloei, direct betrokken bij de Filmliga en Senior Web, oud voorzitter / ouderenadviseur bij de KBO-Deurne-Centrum.


Gezin[bewerken]

Als zevende zoon van het echtpaar Leonardus van de Burgt (1874-1927) en Everdina Clara Crooijmans (1882-1956) kreeg hij zijn voornaam Louis. Het gezin waarin hij opgroeide telde twaalf kinderen.

Hij huwde met Antonia Petronella (Tonny) van Nunen, (Deurne 25 juni 1923 - Helmond 6 april 2019), dochter van Antonius Franciscus van Nunen (1890-1962) en Lambertina Theodora (Dina) Coppus (1896-1979).

Zij kregen twee dochters:

  1. Leonie, huwde met de Wiegersma- en Coolenkenner Lex van de Haterd.
  2. Dinie,

Carrière[bewerken]

Direct na de Tweede Wereldoorlog zette hij zich in voor de arbeidersorganisatie. Louis bij betrokken bij het ontwikkelingswerk voor de arbeidersjongeren. Door hem werd de organisatie van de Kristelijke Arbeiders Jongeren opgezet,, (KAJ) waarvan de leden in de volksmond de naam Kajotters kregen.

In diezelfde tijd werd het vormingswerk voor werkende jongeren opgericht onder de naam "Levensschool". In Deurne zette hij zich als leerkracht en organisator vanaf de oprichting in 1954 in voor deze Levensschool. Vanaf het begin tot 1976 was hij directeur van deze school.

Louis was overtuigd van het nut van het draaien van educatieve films, daarom volgde hij een filmcursus in Eindhoven. Hij haalde daar zijn filmbrevet met een filmpje onder de indertijd populaire titel "Mien waar is mijn feestneus gebleven". Uit eigen ervaring kende hij dus de mogelijkheden van het medium film. Samen met pater De Boer richtte hij later in Deurne de Filmliga op.

Naast de Levensschool realiseerde hij in Deurne de Sociale School van het NKV, een opleiding voor het kader in de vakbond.

Sociaal-maatschappelijke activiteiten[bewerken]

Toen het vormingswerk ten einde liep, kwam er ook een eind aan zijn werkzaamheden en begon zijn maatschappelijke loopbaan:

Voorzitter van de KBO Deurne-centrum van 1992 tot 2003 en lid van de Raad voor het Ouderenbeleid in Deurne. Onder zijn leiding kwam een samenwerking tussen de negen afdelingen in Deurne tot stand onder de naam centraal overleg. Louis was daarvan de voorzitter Het centraal overleg had tot doel activiteiten die het programma van de verschillende afdelingen overlapten samen aan te pakken en uit te voeren. In deze periode stond hij ook aan de wieg van Senior Web Deurne.

Binnen de Sint-Willibrordusparochie was hij vele jaren actief als voorzitter van het college van collectanten, beheerder van het oude kerkhof, redacteur van het parochieblad, secretaris van het kerkbestuur en lector.
Daarnaast was hij een aantal jaren gezinsvoogd. Van 1971 tot 1980 had hij zitting in het bestuur van de Stichting Woonwagenwerk Zuid-Oost Brabant.
In 1978 was hij mede-oprichter van de afdeling Deurne van Groei en Bloei. Van 1978 tot 1996 was hij tevens voorzitter van deze afdeling.
Bovendien was hij actief binnen de bijenhoudersvereniging St.-Ambrosius-Peelland.
Van 1991 tot 1995 was hij voorzitter van de Huurdersraad van woningbouwvereniging Bergopwaarts.

Onderscheidingen[bewerken]

  • Op eerste kerstdag 1990 kreeg hij bij zijn afscheid als lid van het kerkbestuur van pastor Ton Hasselman de kerkelijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Sint-Silvester uitgereikt.
  • In april 1997 werd Louis van de Burgt voor zijn ruime sociaal-maatschappelijke inzet koninklijk onderscheiden met het ereteken Ridder in de zesde graad van de Orde van Oranje-Nassau.
  • Bij zijn afscheid als KBO-voorzitter mocht hij in 2003 ook de legpenning van de gemeente Deurne uit handen van burgemeester Daandels in ontvangst nemen.