U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Aldegonda Louise Maria Palar (1939)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2018 om 09:13
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gonneke van Driel Palar
G. van Driel.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Aldegonda Louise Maria Palar
Roepnaam Gonneke
Geboorteplaats Langoan (Sulawesi, Celebes)
Geboortedatum 7 juni 1939
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Johannes Seraphinus Maria van Driel (1939-2005)]]
Beroep(en) onderwijzeres
Bestuur KBO-Deurne-Centrum. Vlnr.: Gonneke van Driel-Palar, Theo de Kruijf, Jac van de Einden, Bert Beulens Foto: Weekblad voor Deurne, Hein van Bakel)

Aldegonda Louise Maria (Gonneke) Palar (1939) is in Deurne vooral bekend door haar grote inzet voor hulpbehoevende mensen.

Afkomst en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Gonneke is de dochter van de leraar Jozes Johannis Palar (1906-1980) en Louisa Johanna Maria van Dijk (1906-1995). Haar vader was in Menado (Indonesië) geboren en haar moeder in Helmond. Ook haar moeder was lerares.

Gonneke trouwde in 1965 met Johannes Seraphinus Maria (Jan) van Driel, (Vlierden) 2 mei 1939 - 5 september 2005), zoon van schoolhoofd Norbertus Petrus van Driel (1901-1964) en Jeanette Petronella Hamelijnck (1902-1996). Na het huwelijk verhuisden zij naar Deurne.

Ook haar man zat in het onderwijs en begon zijn carrière bij meester Bernard van Baars in Zeilberg. Later ging hij aan de slag als leraar aardrijkskunde op scholen in Helmond, Eindhoven en Venray.

Het gezin telt twee kinderen:

  1. Jeroen Johannes (17 mei 1968)
  2. Marcus Nicolaas (15 mei 1970).

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Gonneke ging in eerste instantie naar de lagere school in Tomohon in Indonesië. In 1948 verhuisde het gezin naar Nederland en zij vervolgde toen haar lager onderwijs op de Sint Annaschool en de Nazarethschool in Helmond.

Hierna volgde middelbare meisjesschool (MMS) in Helmond en de kweekschool Cor Jesu in Eindhoven. Tijdens haar loopbaan behaalde ze ook nog het Baccalaureate Diploma Frans.

Ze startte deze loopbaan op de Sint Jozefschool en de Heilig Hartschool in Helmond en later op de school voor moeilijk lerende kinderen (BLO) ook in Helmond. Na haar huwelijk ging ze aan de slag bij de fraters aan de lagere jongensschool aan de Zandbosweg en daarna de parochieschool van de Heilige Geest.

Hierna begeleidde Gonneke twee jaar lang leerlingen en leraren op de kampschool in Helmond en ging op allerlei plaatsen Lezingen geven. Dat was een heel mooie tijd. Aan het eind van haar carrière ging ze nog op diverse scholen vervangen en mocht op zestig jarige leeftijd met pensioen.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Gonneke was en is erg actief voor veel hulpbehoevende mensen in Deurne.

  • Ze was vijfentwintig jaar lid van de Zonnebloem afdeling Deurne, waarvan 17 jaar als voorzitter. Ze heeft talloze activiteiten georganiseerd om het werk van de Zonnebloem onder de aandacht te brengen.
  • Ze was medeoprichtster van het Shantykoor De Klotvaarders.
  • Ze was bestuurslid van KBO-Deurne-Centrum en van de overkoepelende organisatie van negen KBO afdelingen.
  • Ze was betrokken het project Deurne Ouderenproof en het Ouderenplatform Deurne.
  • Ze was cliënt ondersteuner en is tot op de dag van vandaag voorzitter van de Seniorenraad Deurne

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op woensdag 29 april 2009 kreeg Gonneke uit handen van burgemeester Gerard Daandels een Koninklijke onderscheiding. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.