Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Albertus Arnoldus Josephus van Asten (1912-1997)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albertus Arnoldus Josephus van Asten
00.504.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Albertus Arnoldus Josephus van Asten
Roepnaam Albert
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 7 juli 1912
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 10 april 1997
Partner(s) Elisabeth Wilhelmina Maria van Vroonhoven (1916-2004)
Beroep(en) landbouwer
Bidprentje NBA
Echtgenote Bets van Vroonhoven.

Albertus Arnoldus Josephus (Albert) van Asten (1912-1997) was, evenals zijn vader Jan, landbouwer aan het Haageind 8 en actief in veel maatschappelijke organisaties.


Gezin[bewerken]

Albert was het jongste kind uit het gezin van zes kinderen van Jan van Asten (1869-1956) en Petronella Maria (Nel) de Martines (1869-1935).

Hij huwde met Elisabeth Wilhelmina Maria (Bets) van Vroonhoven, (Lierop 26 augustus 1916 - Deurne 23 april 2004), dochter van landbouwer Francis van Vroonhoven (1874-1949) en Godefrida Petronella Meulendijks (1886-1961). Haar ouders waren beiden afkomstig van Lierop.

Carrière[bewerken]

Albert had een agrarisch gemengd bedrijf; eerst aan het Haageind E39 (Haageind 8), later aan de Randweg. Het melkvee lag hem het meest na aan het hart.

Maatschappelijke functies[bewerken]

Naast landbouwer was hij van 1942 tot 1965 lid van het kerkbestuur van De oude parochie in Deurne-centrum en van 1972 tot 1980 van de Sint-Gerardus Majellaparochie in Walsberg.

Toen de vader van Bert bij zijn 40-jarig jubileum de voorzittershamer van zuivelvereniging St.-Isidorus neerlegde en tot erevoorzitter werd benoemd nam Bert als bestuurslid de voorzittershamer van hem over. Bij de overname van Isidorus door Campina, was hij lid van de liquidatiecommissie. Daarna was hij lid van het hoofdbestuur van Campina in Eindhoven.

Daarnaast was hij bestuurslid van de fok- en controlevereniging Deurne, bestuurslid van het K.I. Centrum Peelland en bestuurslid van de coöperatieve werktuigenvereniging Deurne.

In 1949 trad hij toe tot het bestuur van de toenmalige Boerenleenbank Deurne, later Rabobank Deurne. Van 1957 tot 1982 was hij voorzitter. Onder zijn voorzitterschap werd de bank verhuisd van de Stationsstraat 103 naar de Markt 12.

Vanuit zijn voorzittersfuncties had hij in goed collegiaal overleg met Boerenbond Deurne - en met de bezielende medewerking van de latere minister Ir. P. Lardinois - veel projecten in gang gezet voor de ontwikkeling van de landbouw en veeteelt in Deurne.
Ook nadat hij zijn bedrijf aan een zoon had overgedragen en zijn bestuursfuncties had neergelegd, bleef hij met belangstelling de ontwikkelingen in de agrarische wereld volgen.

Onderscheiding[bewerken]

  • Bij zijn afscheid als voorzitter van het Rabobank-bestuur in Deurne ontving Albert van Asten uit handen van burgemeester Van Genabeek de legpenning van de gemeente Deurne.
  • Door de Rabobank Deurne werd hij bij zijn afscheid benoemd tot de eerste ere-voorzitter.

Begrafenis[bewerken]

Na een plechtige uitvaartdienst in de Gerarduskerk in Walsberg werd hij onder grote belangstelling begraven op het parochiekerkhof .