Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Adriana van Erp (1822-1877)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adriana van Erp
Persoonsinformatie
Volledige naam Adriana van Erp
Roepnaam Zuster Clara
Geboorteplaats Oirschot
Geboortedatum 14 februari 1822
Overl.plaats Veghel
Overl.datum 18 februari 1877
Beroep(en) religieuse

Adriana van Erp (1822-1877), indertijd in Deurne bekend onder de kloosternaam zuster Clara, behoorde tot de eerste groep van vier zusters die op 13 mei 1856 van Veghel naar Deurne kwamen om naast de Sint-Willibrorduskerk (Deurne) in het centrum van Deurne de eerste nevenvestiging (succursaalhuis) van de congregatie van de Zusters Franciscanessen uit Veghel te stichten.


Adriana was een dochter van landbouwer Martinus van Erp (Sint-Oedenrode 1786-1842 Oirschot) en Petronella der Kinderen (Sint-Oedenrode 1787-1830 Oirschot).

Ze was vanaf 2 november 1843 postulant, werd ingekleed op 19 maart 1844 en legde op 11 december 1845 in Veghel de eeuwige gelofte af.

In een tijd dat de spoorweg door Deurne nog niet bestond en er nauwelijks verharde wegen waren, kwam ze samen met zuster Bernardina, zuster Birgitta en zuster Augustina per huifkar van Veghel naar Deurne.

Aangezien huize St. Joseph aan de Visser, dat toen alleen bestond uit het Liefdehuis, nog in aanbouw was, nam zuster Clara haar intrek in de voormalige pastorie aan de Korte Steenweg op het adres Dorp A.165, het pand dat nog steeds te vinden is op het adres Martinetstraat 32-34.

Zuster Clara werd op 7 december 1867 tot eerste raadzuster benoemd. Haar naam wordt in het kloostermemoriaal genoemd tot en met 1870. In de persoonsregisters van het archief van de zusters Franciscanessen in Veghel zijn over haar verdere staat van dienst geen details terug te vinden.

Volgens het bevolkingsregister verliet ze Deurne op 9 maart 1876 en werd haar nieuwe woonplaats Veghel, waar ze ook overleed. Dat zou betekenen dat ze de uitbreiding van huize St. Joseph aan de Visser met het gasthuis en de daaraan grenzende kloosterkapel nog meemaakte.

Bron[bewerken]

  • Kloosterarchieven St. Agatha - Memoriaal in het archief van de zusters Franciscanessen
  • Archief van Zrs Franciscanessen S.F.I.C in Veghel