Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Asielzoekerscentrum Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf AZC Deurne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De komst van een asielzoekerscentrum (AZC) Deurne aan de Vlierdenseweg 109 werd door de gemeenteraad van Deurne op dinsdag 14 juni goedgekeurd maar na een aangekondigd uitstel van enkele maanden door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) alsnog op dinsdag 19 juli 2016 door de raad afgeblazen.


In het centrum, waarvan de gebouwen eigendom zijn van de Stichting Willibrord, zouden driehonderd asielzoekers onderdak vinden. Na een aantal bouwkundige aanpassingen zouden in het najaar van 2016 de eerste asielzoekers worden gehuisvest.

Op 12 juli 2016 ontving het college van de gemeente Deurne een brief van het COA waarin zij aangaven dat zij de besluitvorming over de AZC's willen uitstellen tot september 2016 omdat de instroom van vluchtelingen erg terugliep. De gemeente was door dit bericht erg verrast, omdat het COA een dag eerder nog aangaf dat de komst van een AZC naar Deurne absoluut noodzakelijk was, ondanks de terugloop van de vluchtelingenstroom.

Het COA wilde echter alle AZC’s waarvoor nog geen bestuursovereenkomst was gesloten tot september 2016 'on hold' zetten. Daarna zou worden besloten over het al dan niet doorgaan. Voor de inwoners van Deurne zou dit betekenen dat zij nog minstens twee maanden in onzekerheid zouden zitten. Het college van B & W vond dat dit vooral van de inwoners van de Sint-Jozefparochie en de direct omwonenden van Vlierdenseweg 109, niet kon worden gevraagd. De gemeenteraad besloot daarom af te zien van de komst van een asielzoekerscentrum in Deurne.