Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Heroprichting Jeugdverenigingen Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toespraak van voorzitter Kees van den Broek. Rechts achter hem vlnr: Ricus Goossens, kapelaan van der Steen en Annie van den Broek
Foto: collectie Ton Hartjens

Begin 20e eeuw werden er in Deurne, mede door pastoors en kapelaans, veel katholieke jeugdverenigingen opgericht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op last van de bezetter het hele verenigingsleven stilgelegd.


Ontstaan verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 20e eeuw was een bloeitijd voor de katholieke verenigingen. Het patronaatsgebouw Rust Roest was toen altijd druk bezet door verenigingen zoals onder andere:

Oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Een enkele vereniging had al last gehad van de mobilisatie 1914-1918 toen er veel Deurnenaren door het leger opgeroepen werden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deze verenigingen echter door de bezetter verboden. Na de oorlog kwam het verenigingsleven geleidelijk aan weer goed op gang en tot bloei waarbij enkele personen nadrukkelijk het voortouw namen.

”Heroprichting”[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 februari 1959 werd in het patronaatsgebouw Rust Roest aan de Kruisstraat het feit herdacht dat de Deurnese rk jeugdverenigingen, twaalf en een half jaar na de Tweede Wereldoorlog, zoals dat genoemd werd, “heropgericht” waren. Voor deze herdenking was zelfs een feestcomité gevormd waarvan Cornelis van den Broek (1897-1981) de voorzitter was. Onder zijn leiding had men in het Patronaat een herdenkingsfeest georganiseerd. In zijn toespraak bedankte Kees van den Broek de betrokkenen voor het werk dat er gedaan was voor de heroprichting direct na de oorlog.

Annie van den Broek kreeg het gouden waarderingsteken voor haar werk bij de Gidsen. Piet van Hoek (1917-1986) werd door de Heer Boumans, commissaris van district de Peel, tot Ere-hopman van de verkennerij benoemd. Verder schonk het herdenkingscomité twee cIubvlaggen, een voor de gidsen en een voor de verkennerij.

Verwarring[bewerken | brontekst bewerken]

Achteraf gezien heeft deze gang van zaken tot veel verwarring geleid. Enerzijds omdat deze verenigingen de zogenaamde “heroprichtingsdatum” als nieuw startpunt zijn gaan hanteren en de achterliggende historie van de vereniging daarbij helemaal uit het oog verloren terwijl andere Deurnese verenigingen zoals bijvoorbeeld de Oranjevereniging (1911) en Harmonie Deurne (1874), die tijdens de oorlog onder dezelfde omstandigheden verkeerden, de oorspronkelijke oprichtingsdatum en oprichters zijn blijven koesteren.

Staand: Ere-hopman Piet van Hoek (links) en Bouwmans (rechts). Zittend uiterst links Adriaan Moonen (1904-1967) en daarnaast Ko Vermeer
Foto: collectie Gerard van Hoek