Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Henricus Franciscus van de Weijer (1937)
Henricus Franciscus (Frans) van de Weijer (1937) was directeur van de Rabobankfilialen in Vlierden en Brouwhuis en heeft veel bestuurlijk en sociaal werk gedaan.
Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]
Frans is de jongste zoon van Johannes Franciscus van de Weijer (1888-1939) en Petronella Kanters (1910-1961). Hij werd geboren op de boerderij Hoefweg 3 te Deurne.
Hij trouwde op 21 mei 1964 met Petronella Johanna Maria (Nellie) Biemans, (25 november 1939). Zij kregen 2 kinderen:
- Johanna Adriana PetronelIa Maria (Janne), (1965)
- Hubertus Franciscus Henricus Maria (Hugo), (1969)
Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]
Frans ging in Bakel naar de lagere school, maar ging in Deurne naar de kerk. De familie woonde tegen de grens van Bakel en Milheeze, de afstand maakte dus weinig uit.
Na de lagere school bezocht hij naar de Lagere Landbouwschool in Deurne en daarna de Middelbare Landbouwschool in Helmond. Vanuit die laatste school liep hij een half jaar stage bij een “kleiboer” in Langeweg en na zijn schooltijd werkte hij als lid van de Jonge Boerenstand enkele weken bij een bouworde in Duitsland. (Omgeving Oldenburg Bummerstede).
In april 1957 vervulde hij zijn militaire dienstplicht bij de infanterie Limburgse Jagers. Aan het einde van zijn diensttijd moest hij echter, in plaats van afzwaaien, eerst vier weken naar het sanatorium in Amersfoort omdat hij ziek was.
Na zijn diensttijd ging hij aanvankelijk werken bij aanverwante bedrijven van de landbouw en kwam in 1962 bij de Boerenleenbank Helmond terecht. Zowel in militaire dienst als daarna volgde hij diverse studies, zoals kassiersopleiding, boekhouding, bank en effectenbedrijf en verzekeringen.
Per 1 augustus 1965 volgde hij de verongelukte Jan Verberne op als kassier van de Boerenleenbank Vlierden-Brouwhuis, met als werkgebied de parochie Vlierden en de parochie Brouwhuis. Later werd hij er benoemd tot directeur met veertien personeelsleden. Hij werkte aanvankelijk in een noodgebouw aan de Pastoriestraat (Botim) en daarna in 1967 in het nieuwe bankgebouw aan de Pastoriestraat 19. Ook in Brouwhuis werkte hij aanvankelijk in een noodgebouw aan de Trambaan.
In 1980 realiseerde hij ook in Brouwhuis een nieuw bankgebouw aan de Peeleik.
De bank werd vijf keer overvallen en hijzelf overleefde een overval in 1980, toen hij werd overvallen in Brouwhuis bij de bank op straat. Hij werd beschoten en later met het pistool geslagen. Zijn auto en het geld werden meegenomen.
Op 22 juni 1972 juni veranderde vanwege de fusie van de landelijke banken met de naam Boerenleenbank en Raiffeisen in de Rabobank. Vlierden en Brouwhuis werd dan ook Rabobank Vlierden-Brouwhuis. In 1997 fuseerde de Rabobank Vlierden met Rabobank Deurne, het Brouwhuisgedeelte werd met Rabobank Helmond samengevoegd.
Afscheid[bewerken | brontekst bewerken]
Nadat de fusie met Rabobank Deurne een feit was geworden nam hij na bijna 35 jaar in café-zaal Thijssen in Vlierden afscheid van de Rabobankorganisatie en ging met vervroegd pensioen .
Sociaal/cultureel:[bewerken | brontekst bewerken]
Na zijn militaire dienst heeft hij veel bestuurlijk en sociaal werk gedaan.
- Hij werd bestuurslid van de Jonge boerenstand in 1959, lid van het kringbestuur Kring Helmond, en voorzitter van de Afdeling Deurne.
- Werd kringsportleider in 1962 en bleef later als adviseur bij de kring van de RKJB.
- Was secretaris schoolbestuur Vlierden en secretaris centraal beraad van schoolbesturen in Deurne.
- Secretaris van de NCB kring Helmond.
- Penningmeester van Fanfare Wilhelmina. 25 jaar lang.
- Penningmeester missiecomité gedurende 28 jaar.
- Werkte mee aan de oprichting van een gym/volleybalclub in Vlierden en gaf er 12 jaar gymlessen.
- Nadat hij met vervroegd pensioen ging werd hij, als vrijwilliger, begeleider van lagere scholen naar bedrijven in Deurne via NCB.
- Coördinator Missiehuis St. Willibrord om te komen tot conferentieoord Willibrordhage.
- Coördinator dekenaat Asten voor de parochies Vlierden, Ommel en Lierop.
- Secretaris penningmeester voor catecheten begeleiding, na fusies later in Eindhoven en de Kempen.
- Tot slot 7 jaren slachtofferhulp regio Eindhoven, opnieuw als vrijwilliger.
Onderscheidingen:[bewerken | brontekst bewerken]
- Onderscheiding van de Rabobank Nederland in goud 1997.
- Bij besluit 21 januari 1997 de Legpenning in zilver der gemeente Deurne, uitgereikt door burgemeester Smeets.
- Pro Ecclesia et Pontifice door paus Benedictus XVI op 11 maart 2006 uitgereikt door pastoor Van Wetten uit Vlierden.
- Lid in de Orde van Oranje-Nassau op 5 maart 2007 uitgereikt op 27 april 2007 door Burgemeester Daandels.