Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Sportpark Leeuwkensbroek
Onder de vlag van voetbalvereniging SV Deurne, maar met de "eigen cultuur" werd in 1974 in de Walsberg sportpark Leeuwkensbroek gerealiseerd.
Door een politiek besluit moest het sportterrein aan de Molenstraat in Deurne verhuizen van het centrum naar bedrijventerrein Kranenmortel.
Om er gebruik van te kunnen maken moest men vanuit de Walsberg naar Sportpark Kranenmortel een afstand van 4 a 5 km overbruggen, vooral voor kinderen een behoorlijke afstand. Daarnaast was een gedeelte van het bos en "De bosplak"' dat een speeldomein was van de Walsbergse kinderen, inmiddels volgebouwd. Hierdoor was er in de kern van Walsberg geen geschikte speelruimte om de jeugd op te vangen.
Dit probleem werd destijds met de toenmalige stuurgroep, onder leiding van ? Goudoever, besproken. Er werd een werkgroep samengesteld die moest onderzoeken of het mogelijk was een eigen sportveld te realiseren. De werkgroep bestond uit de heren Martien van de Heijden, Kees van Ham, Geert Kanters, Siraar van Nunen, André van Zeeland en Huub van Mullekom.
Maar liefst tachtig procent van de Walsbergers steunde het initiatief . Een van de mogelijke locaties voor het sportpark was de locatie waar het sportpark anno 2014 nog steeds gelegen is. De locatie had als voordeel dat het dicht bij het centrum van de Walsberg lag en er toch net buiten. Na diverse gesprekken met verschillende belanghebbenden, waaronder familie H. Reijnders (eigenaar van de grond), het kerkbestuur van de oude parochie in Deurne en Sjef Kuipers (gebruiker van de grond). Deze gesprekken zorgden ervoor dat de plannen in juli 1974 definitief waren en er begonnen kon worden met het inrichten van de locatie als sportterrein.
In september 1974, na het uitzetten van de piketpaaltjes door Toon Verhees ging de firma Hendriks en de gebroeders Aldenzee aan de slag, zodat in oktober het veld kon worden ingezaaid. Met het stichtingsbestuur van het Gerardushuis werd een lening van 2.000,- gulden afgesloten en afgesproken dat de werkgroep onder de vlag van het Gerardushuis kon functioneren. Toon Manders kreeg vanuit het Gerardushuis de opdracht om de werkgroep te begeleiden. In dezelfde tijd werden gesprekken gevoerd met SV Deurne om gestalte te geven aan de samenwerking voor de nabije toekomst. In september 1975 is het sportveld officieel geopend met de KPJ-kringdagen, gevolgd door junioren (t/m de Delftallen) en veteranenvoetbal.
In de periode tussen 1975 en 1984 zijn er diverse gesprekken met de gemeente Deurne gevoerd om het huurcontract van 10 jaar om te zetten in aankoop. Ongeveer 3 maanden voor het huurcontract afliep heeft de gemeente de accommodatie aangekocht.
Verder[bewerken | brontekst bewerken]
- In 1975 zijn er twee kleedlokalen en een berging bijgebouwd.
- In 1979 werd de kantine gerealiseerd en later werd sportpark Leeuwkensbroek geprivatiseerd. Dat wil zeggen, alles kwam in eigen beheer. De gemeente bemoeide zich er niet meer mee.
- In 1992 is het plan rond het parkeren langs de Kuilvenweg gerealiseerd. Dit was de laatste klus van Huub van Mullekom.
- In 2000 werd het 25 jarig bestaan gevierd.
- In 2004 heeft er een uitbouw en renovatie aan de kantine plaatsgevonden. Tevens werd er vloerverwarming aangelegd.
- Nadien, in 2010, is de fietsenstalling en ondergrondse veldberegening aangelegd.
Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]
- 50 jaarbuurtvereniging 't Viaduct 1963-2013, een uitgave van de gelijknamige buurtvereniging