Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Antonius Theodorus Gerardus Janssen (1934-1999)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pater Antoon Janssen
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Theodorus Gerardus Janssen
Roepnaam Pater Antoon
Geboorteplaats Baarlo
Geboortedatum 1 november 1934
Overl.plaats Teteringen
Overl.datum 17 mei 1999

Antonius Theodorus Gerardus Janssen (1934-1999) woonde tussen 1960 en 1970 enkele jaren in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Antoon was een zoon van Hendrik Petrus Hubertus Janssen (Baarlo 1897-1971 Baarlo) en Megtilda Johanna Maria Thijssen (Baarlo 1899-1974 Baarlo). Hij was de vijfde in het gezin van 8 kinderen, 3 meisjes en 5 jongens. Thuis hadden zij een boerderij met vooral asperges.

Na de lagere school bezocht hij het St. Thomas-College (gymnasium) van de paters Augustijnen in Venlo van 1948 tot 1955. Op 8 september 1955 begon hij in Heide het noviciaat.

De eerste geloften legde hij pas drie jaar later af. Zijn theologiestudie vond plaats in Teteringen (1959-1963), waar hij zich op 8 september 1962 door de eeuwige gelofte voor altijd aan onze missiecongregatie verbond. Mgr. G. de Vet wijdde op 3 februari 1963 Antoon tot priester.

Zijn eerste benoeming was niet een overzees missiegebied, maar Nederland en wel voor de propaganda. Alle missiecongregaties in die tijd hadden vaak meerdere confraters op pad om roepingen te werven.

Na enkele jaren in de propaganda werd Antoon medewerker in de prefectuur van St. Willibrord in Deurne, toen nog kleinseminarie.

Op 14 april 1970 kreeg hij zijn benoeming voor Timor en vertrok in juli 1971 naar de missie. Hij werd pastoor in “Oinlasi “. Tot in 1977 heeft Antoon in de basis-zielzorg gewerkt. Daarnaast was hij én rector én hoofdprefect in het kleinseminarie van Lalian. Deze dubbele functie duurde maar een jaar door de benoeming van twee Indonesische medebroeders voor die taken. Antoon bleef er tot 1988 de vertrouwensman van veel klein-seminaristen.

Hij had verder zijn bemoeienis in het grootseminarie te Ritapiret op Flores. Het was daar een moeilijke situatie door gebrek aan bekwame begeleiders voor de zes grote klassen van de filosofie- en theologiestudenten. Hij had de begeleiding van 71 fraters en was medeverantwoordelijk voor de opleiding van de toekomstige priesters.

Na twee jaar moest hij het rustiger aan gaan doen en een parochie op Java leek daarvoor een goede oplossing. Eerst in Wonokromo en daarna te Surabaya in de parochie St. Jan de Doper.

In de loop van 1998 werd hem gevraagd naar Nederland te komen om hier lege plaatsen op te vullen. Zover is het echter niet gekomen. Antoon leed aan een ongeneeslijke ziekte en op 8 maart 1999 kwam hij ernstig ziek op Schiphol aan. Ook hier had de behandeling geen resultaat meer en hij overleed op 17 mei 1999, 64 jaar oud, in Teteringen.

Hij werd begraven op het kerkhof van het Missiehuis St. Franciscus Xaverius aldaar.

Bewoners van het Missiehuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle Paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.