Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

KVP Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 21 feb 2012 om 17:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Katholieke Volkspartij (KVP) was een nationale politieke partij, met plaatselijke afdelingen, die in 1980 met CHU en ARP is opgegaan in het huidige CDA.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De KVP werd in 1945 opgericht als opvolger van de vooroorlogse Rooms-Katholieke Staatspartij (RKSP). De KVP was een brede volkspartij waarvan zowel katholieke arbeiders als katholieke werkgevers, boeren, ambtenaren en onderwijzers lid waren.

Gemeente Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente Deurne had elk kerkdorp zijn eigen KVP-afdeling. Begin mei 1946 bijvoorbeeld vergaderde de KVP afdeling Neerkant in Café van Calis en stelde voor om met de aanstaande gemeenteraadsverkiezing met een gecombineerde lijst van Liessel, Helenaveen en Neerkant uit te komen. [1]

De Kiesvereniging KVP-Zeilberg hield in die tijd haar ledenvergadering op zondag na de hoogmis in de oude bewaarschool.

In de krant Het Licht van 4 mei 1946 viel te lezen over het KVP bestuur van de afdeling “Oude ParochieDeurne:

Bij de verkiezingen op 17 Mei a.s. heeft de katholieke Volkspartij lijst 2. Wij katholieken stemmen dus allemaal op lijst 2. Wij vullen in HET HOKJE VOOR DE EERSTE NAAM VAN LIJST 2. Dan smaken wij de innerlijke voldoeningen, die ook zal afstralen van onze blijde gezichten, ONZE PLICHT te hebben gedaan. De plaatselijke leiding der K.V.P.

In de krant “Het Licht" van 8 juni 1946 was te lezen over het KVP bestuur van de afdeling “Oude Parochie” Deurne:

De verkiezingen voor de 2e Kamer en Provinciale Staten zijn achter den rug. We mogen zeggen dat de KVP een goed resultaat behaald heeft. Helaas hebben vele kiezers hun stem uitgebracht op de Communistische Partij. Vele kiezers hebben dat waarschijnlijk gedaan wegens de groote teleurstellingen dien zij nu na ruim anderhalf jaar bevrijd te zijn nog dagelijks ondervinden. Laat deze ontevredenen echter bedenken, dat door het communisme te steunen, wij nog veel verder van te verwachte verbeteringen af raken. Wij vertrouwen dan ook, dat vele van deze kiezers bij een volgende stemming bijtijds op hun oude basis zullen terugkeeren. Het plaatselijk bestuur van de K.V.P. heeft zich geenszins moeite of tijd bespaard om iedere kiezer die niet op eigen kracht ter stembus kan komen, aan huis af te halen en weer thuis te brengen.

Op woensdag 31 Maart 1948 om 20:00 uur werd in 't Patronaat de Jongerenorganisatie van de Katholieke Volkspartij afdeling “Oude Parochie” definitief opgericht. “Wij sporen alle jongeren van alle standen tussen 18 en 30 jaar aan deze vergadering bij te wonen en hierin hun medewerking, te verlenen. Uw aller belangen staan op 't spel daarom allen present.” Zo schreef het bestuur destijds.

CDA-Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

In december 1973 vroeg men zich nog af of de KVP nog mee moest doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Deurne. In februari 1974 ontstond in de gemeente Deurne na de jaarvergadering van de KVP en in navolging van de landelijke partij, een Christen democratische samenwerking.

De CDA kiesraad voor gemeenteraadsverkiezingen werd in het weekblad voor Deurne voor het eerst genoemd in maart 1974. Dat was in feite een aanloop naar de oprichting van het CDA Deurne, een nieuwe partij echter een die geen afdelingen meer kende in de kerkdorpen van de gemeente Deurne.

Referenties
  1. Het Licht van 4 mei 1946