Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Overleg:Theodore de Smeth (1919-1988)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Heette hij ook vlg. de BS zo?? Wat we hebben afgesproken dat we de officiële naam hanteren! --Pieter K 17 jan 2012 19:30 (UTC)

Nee, alhoewel zelfs de BS nog wel eens de neiging heeft de officieuze naam te gebruiken omdat dat in adellijke kringen gebruikelijk was. Ik ken voorbeelden van overlijdensakten waarin melding wordt gemaakt van de naam de Smeth van Alphen of de Smeth van Deurne, terwijl een officiële naamswijziging nooit had plaatsgevonden. De grens tussen officieel en officieus is hier dus flinterdun. Zie bijvoorbeeld de overlijdensakte van Ferdinand de Smeth uit 1878, waarin zijn vader de Smeth van Deurne wordt genoemd. De Smeth van deze pagina noemde zich zelfs tijdens zijn burgemeesterschap nog De Smeth van Deurne. Luuk K 18 jan 2012 18:27 (UTC)
De achternaam had ik veranderd omdat Baron de Smeth Heer van Deurne was, in de spreektaal zie je inderdaad vaak dat het aan elkaar geschreven of uitgesproken word. Dat dus de heerlijkheid aan de achternaam is vastgemaakt. Bijvoorbeeld in overlijdensakten, de BS, in de krant, maar ook als de baron de aaneenschrijving zelf vaak gebruikte, blijft het zo dat het niet zijn achternaam is, tenzij er een naamswijziging had plaatsgevonden. Naar mijn mening niet: de familie de Smeth van Deurne heer van Deurne, maar de familie de Smeth Heer van Deurne. Voor de oprichting van de huidige Hoge Raad van Adel kon zo'n aaneenschrijving over de tijd heen makkelijk evolueren in een vaak gebruikte achternaam. Maar is het nu niet slimmer om de inschrijving bij de Hoge Raad van Adel als standaard aan te houden. Net als het adelsboek, gebruiken zij beiden de achternaam de Smeth. Met de heerlijkheid apart vermeld. Gr Paul Sterken --Chucky 18 jan 2012 22:26 (UTC)
Dag Paul, dat is niet helemaal waar. Ondanks het feit dat er géén officiële naamswijziging had plaatsgevonden, komen zij soms wel in de Burgerlijke Stand voor als de Smeth van Deurne. Ook elders stond hij bekend als de Smeth van Deurne, zie bijvoorbeeld http://www.hk-kortenhoef.nl/krantenknipsels/1957/juni%201957%20%282%29.pdf. Maar we kunnen er de Smeth, zich noemend de Smeth van Deurne van maken. Luuk K 20 jan 2012 21:24 (UTC)

Hallo Luuk, lijkt mij een goede oplossing. Ik wilde alleen aangeven dat naar mijn mening, als het gaat over een adellijke achternaam we het beste kunnen uitgaan van de HR van Adel en of het Rode Boekje, en niet van andere bronnen. Bij andere families zie ik vaak Familienaam (genaamd......) maar, Familienaam (zich noemend.......) is ook een goede oplossing. --Chucky 21 jan 2012 21:03 (UTC)