Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Studiebeurs van Peter van den Eijnde

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 13 dec 2024 om 22:03 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''studiebeurs van Peter van den Eijnde''' werd door hem in 1615 bij testament gesticht, en was onder meer bedoeld voor inwoners van Deurne. Peter van den Eijnde (Lierop circa 1550 - Leuven? circa 1621) werd geboren als zoon van Cornelius van den Eijnde en vermoedelijk een Sophia. Hij studeerde in Leuven, promoveerde daar in de Godgeleerdheid en werd professor aan de universiteit van Leuven. Hij stichtte twee beurzen, waar zowel bloedverwanten als vreemde...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De studiebeurs van Peter van den Eijnde werd door hem in 1615 bij testament gesticht, en was onder meer bedoeld voor inwoners van Deurne.


Peter van den Eijnde (Lierop circa 1550 - Leuven? circa 1621) werd geboren als zoon van Cornelius van den Eijnde en vermoedelijk een Sophia. Hij studeerde in Leuven, promoveerde daar in de Godgeleerdheid en werd professor aan de universiteit van Leuven. Hij stichtte twee beurzen, waar zowel bloedverwanten als vreemden aanspraak op konden maken, onder meer uit Deursen. De ene was voor een academische studie, te weten 30 gulden, de andere voor een academische promotie, te weten 50 gulden.

Beheerder van de beurzen waren de collatoren. Bij besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant werd in 1840 in het kader van een herstellingsbesluit vastgesteld dat de pastoor van Lierop en de burgemeester van Lierop samen met de meest naaste bloedverwant het collatorschap vervulde. In de achttiende en negentiende eeuw waren dat telgen uit het geslacht Van den Boomen, in de laatste periode meestal geestelijken. De laatst met zekerheid bij naam bekende collator was Martinus Franciscus Sengers (1872-1935), laatstelijk pastoor in Hooge Zwaluwe, wiens moeder een Van den Boomen was.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. A. van der Does de Willebois, 1905. Beurzenstichtingen voor de stad en voormalige Meijerij van 's-Hertogenbosch. Deel III.