Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

De parel van de Peel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Digitaal Krantenarchief Deurne (overleg | bijdragen) op 29 mei 2021 om 19:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''De parel van de Peel''' was een van de bijnamen van de in Deurne geboren en internationaal vermaarde concertzangeres en zangpedagoge Aaltje Reddingius (186...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De parel van de Peel was een van de bijnamen van de in Deurne geboren en internationaal vermaarde concertzangeres en zangpedagoge Aaltje Reddingius (1868-1949).


De Nieuwe Tilburgse Courant van 5 september 1928 schreef onder andere:

“Zestig jaar geleden, werd midden in de Peel, in het bekende Peeldorp Deurne, een meisje geboren, dat de ouders den naam gaven van ….. Aaltje. De familienaam van ’t kindje was ….. Reddingius. Dat Deurnesch meisje werd later vrouw en wel de groote Nederlandsche vrouw A. Noordewier-Reddingius. Dat is de parel die Deurne voortbracht. Dat is de Parel van De Peel” [1]

In de Deurnesche Courant van vrijdag 6 juni 1947, in het voorpagina-artikel: “Uit de geschiedenis van Deurne” schreef Antoon Coolen echter:

“Ik heb eens ergens van Deurne geschreven zien staan, dat het de parel was van de Peel. Zoo’n prijzende naam geeft een warme voldoening.”

En verderop in het artikel:

“Een Hollandsch weekblad heeft Deurne eens een derden naam gegeven, dien van metropool van de Peel. Hiermee werd gezinspeeld op de veelvuldige komst van befaamde binnen en buitenlandsche kunstenaars in huize De Wieger. [2]

Jaren eerder, in zijn column Brieven van De Romeijn, in de Provinciale Noord-Brabantsche en 's-Hertogenbossche Courant van zaterdag 13 januari 1934, noemde Antoon Coolen Aaltje "De nachtegaal van de Peel".

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ook het Overijsselsch dagblad van 8 september 1928 had exact hetzelfde artikel in haar editie opgenomen.
  2. De eerste naam die hij in het artikel aanhaalde was die van het miljoenenparadijs .