Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Wilhelmus Franciscus Cornelis van Doorn (1938-2016)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door AnnekevH (overleg | bijdragen) op 9 jul 2019 om 21:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelmus Franciscus Cornelis van Doorn
01.343.JPG
Foto: collectie gemeente Deurne
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Franciscus Cornelis van Doorn
Roepnaam Wim
Geboorteplaats Helmond
Geboortedatum 11 juni 1938
Overl.datum 17 juni 2016
Partner(s) Riet Bankers
Beroep(en) raadslid
De ouders van Wim van Doorn:
Johannes en Henrica van Doorn-Maas.
Foto:collectie Angelique van Nunen.

Wilhelmus Franciscus Cornelis (Wim) van Doorn (1938-2016) was een gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger pur sang.


Van Doorn werd geboren als zoon van Johannes van Doorn (Someren 1904-1946 Deurne) en Henrica Maas (Vlierden 1906-1982 Vlierden), en was een kleinzoon van de Vlierdense herbergier-landbouwer Johannes Wilhelmus Maas (1865-1916).

Hij was een actief lid van de Vlierdense gemeenschap en zette zich als raadslid van de gemeente Deurne sinds 1978 onafgebroken in voor die gemeenschap en voor de individuele burger. Aanvankelijk was hij lid van de fractie van de politieke groepering Deurne-Zuid. Na de opheffing van deze groepering koos hij voor Deurne 19NU. Wim ondervond enorm veel steun van de Vlierdenaren en werd meestal met voorkeurstemmen gekozen.

Hij was vaak de woordvoerder en belangenbehartiger van Vlierden. Hij behartigde in de raad 32 jaar lang met name de belangen van de “zelfbouwers” en had twintig jaar lang namens de gemeente Deurne zitting in de Regioraad (SRE).

Hij woonde aan de Vlierdenseweg in Vlierden. Wie in Vlierden een woning wilde bouwen en hulp nodig had bij het aanvragen van bouwvergunningen en / of het inzien van bestemmingsplannen kon steevast op zijn hulp rekenen. Het leverde hem de officieuze eretitel burgemeester van Vlierden op.

In september 2006 constateerde Wim van Doorn dat hij en DeurneNu, waar hij bijna een kwart eeuw deel van uitmaakte, politiek uit elkaar gegroeid waren. Hij besloot om die reden uit de fractie te stappen en ging in de Deurnese gemeenteraad met een eigen lijst verder.

Na zijn afscheid als raadslid bleef hij op een andere manier betrokken bij de politiek en baarde hij in 2010 nog opzien door zijn voornemen om de gemeente 100.000 euro te schenken om zo de komst van een multifunctioneel centrum in Vlierden mogelijk te maken. Hij beschouwde de gift als een blijk van dank aan alle kiezers die door de jaren heen op hem gestemd hebben.

Verenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wim was 32 jaar voorzitter van voetbalvereniging SPV; voor zijn verdiensten werd hij benoemd tot erelid van deze vereniging.
  • In 1974 was hij mede-oprichter van carnavalsvereniging De Dors(t)vlegels en in 1994 werd hij verkozen tot Prins Wim d'n Derde.
  • Hij was een van de initiatiefnemers voor de bouw van de schuttershut, een onderkomen voor het Sint-Willibrordusgilde dat in mei 1997 werd geopend.
  • Wim was zestig jaar lid van fanfare Wilhelmina en hij droeg jarenlang het vaandel voor deze muziekvereniging.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]