Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Archeologisch onderzoek Willige Laagt in Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 4 mrt 2019 om 11:03
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sporen van een huis bij de opgraving.
Voor meer informatie klik op het icoontje
Sporen van een veekraal bij de opgraving.
Voor meer informatie klik op het icoontje
Foto's: collectie gemeente Deurne

onderzoek 2010

Bij archeologisch onderzoek in september 2010 werd een zeldzame nederzetting uit de vroege ijzertijd (800-400 voor Christus) ontdekt. De opgravingen vonden plaats in het gebied tussen Hoofdstraat en Loon en het bedrijventerrein Willige Laagt in Liessel.

Bij de ontdekkingen gaat het om resten van een boerderij van zo'n 24 bij 8 meter. In het gebied van zo’n twee hectare werden verder sporen gevonden van een opslag, een schuur en een veekraal: een omheining van 15 bij 10 meter om vee bij elkaar te houden. Ook werden veel fragmenten van aardewerk gevonden en een spinklosje voor het spinnen van wol. Het archeologische onderzoek in opdracht van Gemeente Deurne duurde zo'n drie weken. Het werk werd uitgevoerd door onderzoeksbureau BAAC. BAAC staat voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie. In totaal werden in het toegankelijk gedeelte van het onderzoeksgebied ruim vijftig proefsleuven aangelegd. Daarna werd de grond weer dichtgegooid zodat verder gewerkt kon worden aan de aanleg van het bedrijventerrein.

De vondsten zijn gedocumenteerd en ondergebracht in het provinciale depot.

onderzoek 2018

In de aanloop naar een uitbreiding van het bedrijventerrein werd in maart 2018 opnieuw archeologisch onderzoek uitgevoerd in het plangebied, in het verlengde van het gebied waar eerder in 2010 onderzoek werd verricht. Het betreft het gedeelte achter de percelen van het Loon tot de kruising met de Biezendreef.

Bij het nieuwe onderzoek werden sporen aangetroffen van een gebouw uit de ijzertijd. Een van de mogelijkheden is dat het een bijgebouw betreft van het in 2010 opgegraven boerenerf. De archeologen konden alleen met zekerheid zeggen dat het gaat om een solitair gebouw en dat het stamt uit dezelfde tijd als het in 2010 gevonden boerenerf. Bij de nieuwe opgravingen zijn paalgaten aangetroffen van zesmaal twee staanders. Uit de paalgaten en verkleuringen in de bodem kan opgemaakt worden dat het gaat om een gebouw met een lengte van 7,5 meter en een breedte van drie meter.

De bewoners woonden destijds op de Peelrandbreuk. Die was interessant voor bewoning omdat de bodem aan de hoge kant van de breuk vochtig en vruchtbaar is en de grond aan de lage kant droog blijft. Bovendien lag het erf aan een zandpad, dat in het verleden een goed begaanbare weg door de Peel was; de voormalige Keulse baan van Den Bosch naar Keulen. [1]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. De aanvulling 'onderzoek 2018' is gebaseerd op een artikel in het Weekblad voor Deurne, editie 6 september 2018. In dit artikel wordt abusievelijk vermeld dat: “ de bodem aan de hoge kant van de breuk droog blijft en de grond aan de lage kant vochtig en vruchtbaar is”. De omkeringsfout is mogelijk ontstaan omdat een gemeente-ambtenaar onjuist is geciteerd.
Bezig met het laden van de kaart...