Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Bezoek bisschop-coadjutor Bekkers 10 juni 1958 aan Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Hugh Timmerman (overleg | bijdragen) op 17 sep 2015 om 00:58
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sfeerimpressie van het zilveren priesterfeest van Mgr. Bekkers.
Foto Collectie LHE – Toon Hikspoors.
Sfeerimpressie van het zilveren priesterfeest van Mgr. Bekkers.
Foto Collectie LHE – Toon Hikspoors.
Sfeerimpressie van het zilveren priesterfeest van Mgr. Bekkers.
Foto Collectie Jasper Berkers.

Op dinsdag 10 juni 1958 bracht bisschop-coadjutor Wilhelmus Marinus Bekkers (1908- 1966) bij gelegenheid van zijn 25-jarig priesterjubileum een bezoek aan Liessel.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De bisschop-coadjutor (hulpbisschop) van het Bossche bisdom, Mgr. W. M. Bekkers vierde dinsdag 10 juni 1958 zijn zilveren priesterfeest. Het hele bisdom had een half jaar lang meegewerkt om de coadjutor een feestgave aan te bieden die deze dag voor hem onvergetelijk moest maken.

In alle parochies van het bisdom werden parochiële comités opgericht die alles bij elkaar een bedrag van 470.760 gulden inzamelden. De industriële bedrijven in het bisdom brachten 108.740 gulden bijeen. De priesters van het bisdom hadden hun toekomstige bisschop een gezamenlijke feestgave van 47.438 gulden en de kloosters uit het bisdom een bedrag van 68.812 gulden aangeboden.

Particulieren brachten gezamenlijk 68.468 bijeen. De totale feestgave werd daarmee 764.218 gulden. Zoals vooraf aangekondigd werd dit bedrag bestemd voor de bouw van nieuwe kerken in het bisdom.

Liessel[bewerken | brontekst bewerken]

De parochie die relatief het meeste bijdroeg was De Meerwijk bij Nijmegen, de parochie van de H. Landstichting. Gemiddeld per katholieke inwoner offerden de parochianen van De Meerwijk 4,70 gulden. Ze hadden daarmee met een zeer grote voorsprong, in een sportieve strijd om het hoogste gemiddelde, gewonnen en mochten daarmede aanspraak maken op de kerkelijke viering van het zilveren priesterfeest.

Omdat de feestgave alle verwachtingen verre had overtroffen stemde Mgr. Bekkers ermee in ook in een tweede parochie zijn priesterfeest te gaan vieren. De parochie Liessel had in totaal 7.449 gulden bijeengebracht wat neerkwam op circa 2,50 per parochiaan en was daarmee een van de meest goedgeefse parochies van het bisdom. Op dinsdag 10 juni 1958 werd onder grote belangstelling het zilveren priesterfeest van Mgr. Bekkers in Liessel gevierd.
Een impressie van het bezoek is te zien op de film Liessel in de 50er jaren.