Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sint-Vincentiusvereniging

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 3 nov 2013 om 10:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 april 1833 stichtte Frédéric Ozanam op twintigjarige leeftijd samen met Emmanuel Bailly en vijf bevriende studenten van de Sorbonne in Parijs de Conférence de Charité. De studenten zagen in, dat men met praten de wereld niet kan verbeteren. Ze bezochten in armoede verkerende gezinnen, gingen op zoek naar hulpbehoevende zieken en bejaarden. Ze hielpen waar nodig zowel in de steden als op het platteland. Al spoedig kwamen er meer mensen bij en kon de hulp op grotere schaal georganiseerd worden. Dat was de basis van de vereniging.

Binnen het tijdsbestek van 10 jaar had de Vincentiusvereniging voet aan de grond gekregen in andere Europese landen zoals Italië, Spanje, Portugal, Ierland en België. De eerste conferentie van de Vincentiusvereniging-Nederland werd op 10 februari 1864 opgericht in de sacristie van de kerk in de Oude Molstraat in Den Haag. Op 4 maart sloot deze conferentie onder de naam Onze Lieve Vrouw zich aan bij de Algemene Raad in Parijs. Intussen waren er in vrijwel alle landen van Europa verenigingen opgericht.

Daarop volgden Noord- en Zuid Amerika, Afrika, Oceanië, Azië. De eerste leden kozen de naam Vincentius als patroon voor hun vereniging. Vincentius à Paulo werd op 24 april 1581 geboren in het dorpje Pouy in Zuid-West Frankrijk. Werd op 19-jarige leeftijd priester gewijd en volgde daarna een universitaire studie. Hij werd pastoor en huiskapalaan in 1612 bij Graaf Emmanuel de Gondi, generaal van de galeislaven. In 1614 stichtte hij een damesgezelschap Conférence de Charité dat planmatig aan armenzorg en zielzorg werkte. Drie jaar later volgde een mannelijke organisatie. Vincentius realiseerde een ziekenhuis voor galeislaven.

In 1625 sticht hij de Congregatie van de missie, de Lazaristen, naar het moederhuis St. Lazare in Parijs. In 1633 volgde de congregatie Filles de Charité= Dochters van Liefde. Deze congregatie bestaat nog in Nederland. Vincentius staat koning Lodewijk XIII bij op diens sterfbed. Hij wordt Ministre de Charitë met als taak delen van het land te behoeden voor hongersdood, hulp te geven aan oorlogsslachtoffers en vluchtelingen. Opent een gaarkeuken in Parijs. Hij sterft op 27 september 1660 in Parijs en wordt begraven in de kerk St. Lazare. Paus Clemens XII verklaart hem in 1737 heilig.

In de gemeente Deurne en Liessel waren verschillende Vincentiusverenigingen actief, als zodanig: Sint-Vincentiusvereniging kan verwijzen naar:


Disambig-dark svg.png
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om onderscheid te maken tussen de verschillende betekenissen en gebruiken van de term Sint-Vincentiusvereniging.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Sint-Vincentiusvereniging en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in DeurneWiki terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.