Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Sint Jozefstraat 77
Sint Jozefstraat 77 is een adres in Deurne.
De kinderen van de kort daarvoor overleden Piet Nouwen lieten op 3 en 10 augustus 1938 in respectievelijk het café Den Holder en café Mijberg een huis met bouwland (bouwterrein), gelegen te Deurne St. Jozef-parochie, aan den grintweg van Deurne naar Vreekwijk, voor het geheel groot 59 aren 25 centiaren, te veilen in 4 perceelen publiek verkopen.[1] Een van deze percelen werd toen gekocht door Piet Martens kocht rond 1938 een bouwterrein aan de huidige Sint Jozefstraat. Kadastraal was dat bouwterrein bekend als een deel van F 1444. Na uitmeting werd zijn deel kadastraal bekend als F 1684, in gebruik als bouwland. Rond 1939 liet hij er een huis op bouwen. Rond 1942 werden zijn kinderen mede-eigenaren, en na een boedelscheiding rond 1943 werd hij weer enig eigenaar. Na kadastrale hermeting rond 1957 werd het perceel bekend als N 165, een winkelhuis, schuur, tuin. In het pand was een kleine kruidenierswinkel gevestigd. In april 1964 ruilde hij het huis tegen Molenstraat 89, waardoor Piet van Bussel eigenaar van Sint Jozefstraat 77 werd.[2] Rond 1966 werd er bijgebouwd, en rond 1967 aangebouwd.[3] Rond 1974 werd de woning richting de Jan Vermeerstraat uitgebreid.[4]
Piet ging met zijn brood rond en Annie zorgde voor de winkel. Met de komst van het Peellandcollege begin jaren zeventig begonnen ze ook een automatiek. Later bereidden ze deze uit tot cafetaria. Na een binnenbrand en mede vanwege de opkomst van de grote supermarkten werd de kruidenierswinkel omgebouwd tot café.
In 1977 begon Piet van Bussel met de exploitatie van een grote zaal voor feesten, bruiloften, partijen en dansavonden. Onder de naam Zalen van Bussel verwierf hij samen met zijn vrouw Annie grote bekendheid. In de nacht van 22 op 23 september 1979 brandde het café af. Alles werd daarna herbouwd. Later werd het geheel nog eens uitgebreid met een grote garderobe en entree.
Marcel van Bussel was van jongs af opgegroeid in het vak van zijn vader. Hij behaalde alle benodigde diploma's en Piet leerde hem alle kneepjes van het vak, van ober tot diskjockey en van reclame en organisatie tot artiestenwerving. Zijn vader kocht een antieke Austin uit 1934, en zo startten ze met het vervoer van bruidsparen. Dat ging zo goed dat er nog een antieke auto werd bijgekocht, namelijk een Chevrolet.
De Van Bussel-dansavonden voor volwassen paren en voor alleenstaanden werden door de jaren heen een bekend fenomeen. Eén van de eerste bruidsparen vierde in 1977 hun zilveren bruiloft bij Zalen Van Bussel. Zoon Marcel en diens echtgenote Adriëtta zetten de Van Bussel-traditie tot 21 april 2023 voort. Daarna werd de zaak definitief gesloten.
Op 31 oktober 2023 werd voor het terrein een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. Het plan is hier 23 woningen, waarvan 9 appartementen, te bouwen.
Bronnen, noten en/of referenties
|