Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Josephina Henrica Kerkers (1933-2019)
Josephina Henrica (Fien) Kerkers (1933-2019) was 45 jaar onderwijzeres in Liessel en daarna nog vrijwilligster.
Familie
Zij was een dochter van Johannes (Jan) Kerkers (Asten 1893-1972 Asten) en Hendrika (Drieka) van Bussel (Asten 1898-1982 Asten).
Onderwijzeres
Fien begon op 25 juni 1953 als onderwijzeres aan de R.K. Jongensschool, direct na haar opleiding aan de kweekschool (nu Pedagogische Academie) in Tilburg. Een paar weken daarvoor waren de voorzitter van het schoolbestuur Pastoor Van Kemenade, secretaris Harrie Veltmans en het hoofd der school Van Rijswijk naar Tilburg gereisd om een gesprek met Fien te hebben. Zij werd uit de les gehaald en kreeg meteen te horen dat ze, als ze geslaagd was, kon beginnen in Liessel.
Ze begon met groot enthousiasme in de eerste klas die 44 jongens telde. Materialen waren er in die tijd bijna niet. Tot 1969 (dus 16 jaar lang) verzorgde zij de lessen voor de eerste klas (nu groep 3). Vanaf 1969 werkt zij in hogere leerjaren, op het laatst in groep 7. Met haar jarenlange ervaring was zij voor vele collega's een leerkracht met een gezonde kijk op het onderwijs en iemand die altijd met raad en daad anderen hielp. Daarnaast was ze altijd zeer geboeid door alles wat met onderwijs te maken had: nieuwe materialen en methodes, nieuwe onderwijsvisies.
In haar langdurige onderwijsloopbaan maakte Fien Kerkers veel veranderingen mee. In 1975 kreeg de Jongensschool een nieuwe naam: lagere school 'd Esdoorn. De integratie van kleuterschool en lagere school tot Basisschool d'Esdoorn in 1985 zag zij als positief en als een nieuwe uitdaging. Centraal stond daarbij de aandacht voor het jonge kind en een zo goed mogelijke individuele begeleiding van de leerlingen. In 1992 werd d'Esdoorn samengevoegd met Basisschool De Zonnebloem en in 2008 ging deze school op in Brede school De Zonnebloem.
Vrijwilligster
Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd op 3 juli 1998 bleef ze werken op vrijwillige basis voor Interne Begeleiding. Op 1 juli 2008 legde ze de eerste steen voor de huidige Brede school De Zonnebloem.
In 2011 verliet ze de school in Liessel na 58 jaar dienstbaar te zijn geweest. Al die jaren kwam zij per fiets vanuit Asten naar de school in Liessel. Ze woonde in Asten met haar eveneens ongehuwde jongere zus Riek sinds 1960 op het adres Margrietstraat 23. Hierna begon ze nog als vrijwilligster bij het Varendonck College in Someren waar ze tot in 2016 bijles gaf aan kinderen die Nederlands als tweede taal hadden.
Onderscheiding
Op 25 juni 1993 ontving zij tijdens de receptie bij gelegenheid van haar 40-jarig onderwijsjubileum de Eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau.
Brabander van het jaar
Op donderdag 19 december 2013 maakte Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord Brabant, tijdens een feestelijke bijeenkomst op kasteel Maurick in Vught bekend dat zij bij de jaarlijkse verkiezing door kijkers en luisteraars van Omroep Brabant was uitgeroepen tot Brabander van het jaar 2013.
De Lisse
De laatste levensjaren werd Fien minder mobiel en werd de fiets ingeruild voor een scootmobiel. In 2017 was haar gezondheid zodanig verslechterd dat ze verhuisde vanuit de Margrietstraat in Asten naar verzorgingstehuis De Lisse in Asten.