Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

D66

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democraten 66 (nl) Logo.svg

(D66) (officiële naam: Politieke Partij Democraten 66; tot eind 1985 afgekort als D'66) is een Nederlandse politieke partij van sociaal-liberale signatuur.


D66 was tot 2001 vertegenwoordigd in Deurne. Op het moment dat de nieuw lokale partij DOE! werd opgericht leidt zij een slapend bestaan. Veel leden stapten over naar de nieuwe partij.

Joke van Lijssel-de Kruijff uit Liessel werd in 1992 de voorzitter van D66. Daarmee werd D66 in Deurne de eerste politieke partij die door een vrouw werd geleid. Op 12 mei 1992 besloten de leden van D66 om een eigen afdeling op te richten. Daarvoor vormden Asten en Deurne samen een afdeling. De officiële oprichtingsvergadering werd gehouden op woensdag 2 september van dat jaar in De Vierspan.

Het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO maakte televisieopnamen in De Vierspan tijdens de thema-avond van de plaatselijke afdeling van D66. Brandpunt zocht een antwoord op de vraag waarom de mensen achter D66 stonden en wat hen boeide om lid te zijn van deze partij.

Het partijbestuur droeg Deurne voor bij de KRO omdat de plaatselijke afdeling een van de snelst groeiende van Nederland is. De landelijk voorzitter van D66, Wim Vrijhoef hield een lezing in het kader van de landelijke junicampagne van deze politieke partij.

Michiel Dankers werd in 1993 gekozen tot lijsttrekker. De leden van D66, de partij die voor de eerste keer in 1994 deelnam gemeenteraadverkiezingen, kozen tijdens hun uit zestien kandidaten hun eerste man. De kandidaten in de kopgroep ontliepen elkaar niet veel Als nummer twee op de lijst stond Ed Alberda, en Peter v.d. Westerloo bezette de derde plaats. Tijdens deze vergadering werd ook het verkiezingsprogramma vastgesteld . In het kader van de campagne verscheen wekelijks een advertentie in het Weekblad voor Deurne in de rubriek kleintjes.

Bij haar eerste deelname aan de verkiezingen sleepte de partij meteen drie zetels in de wacht die werden toebedeeld aan Michiel Dankers, Ed Alberda, Peter van de Westerloo. De winst van D66 was in Zuidoost-Brabantse gemeenten wel vaak aanmerkelijk groter dan boven de rivieren. De aanhang van D66 verdrievoudigde vaak. Ook in Deurne leek D66 echt doorgebroken te zijn. De aanhang groeide van 871 kiezers naar bijna 2500, een groei van bijna 10%. Toch bleef D66 in grootte de vierde partij. De VVD Deurne,PvdA en CDA Deurne bleven hen voor.

In 2001 maakte De Deurnese afdeling van D66 bekend tijdens de algemene beschouwingen dat ze na gemeenteraadsverkiezingen in maart 2002 niet terugkeerden in de gemeenteraad. De reden voor dit besluit was dat de raadsleden Michiel Dankers en Peter van de Westerlo de fakkel na acht jaar wilden overdragen. Volgens het bestuur was er binnen de partij geen animo om het raadslidmaatschap te vervullen.

Er waren al enkele weken geruchten dat er een nieuwe partij in wording was waarbij de naam van Leefbaar Deurne werd genoemd. De scheidende D66 raadsleden wilden niet ingaan op hun toekomstplannen. Enkele weken later werd de naam van de partij bekend gemaakt Doe! met uitroepteken.