Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Vreekwijk (gehucht)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 11 dec 2011 om 20:46
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6.3.2 Gehucht Oude Stappad.jpg
Landschapskwaliteit
typering Een groepje bij elkaar staande boerderijen (gehucht) rondom een driehoekige open ruimte (brink)
locatie Zuidelijk van de kern Deurne, tussen de Theo van Doesburgstraat, Sint Jozefstraat, Liesselseweg en Oude Stappad
fietsroutenetwerk In de directe nabijheid van knooppunt 39
6.3.3 Gehucht Oude Stappad.jpg
6.3.5 Gehucht Oude Stappad.jpg
schematische weergave van de werking van een artesische bron

In het gehucht Vreekwijk komen drie wegen samen in een typische driehoekige open ruimte (naar het Drentse woord algemeen brink genoemd), gemarkeerd door langgevelboerderijen en eikenbomen. De driehoekige open ruimte bevat nog een oude brandkuil/drinkpoel.

Achtergronden

Verspreid over de gemeente Deurne zijn nog diverse gehuchten gelegen. Deze kennen meestal oude middeleeuwse benamingen, waaraan oude verbinding- en handelsroutes soms hun naam ontlenen. Zij bestonden uit eenvoudige bebouwing met hoofdzakelijk agrarische functies. De bewoners binnen de gehuchten hadden een zekere mate van economische, sociale en maatschappelijke verbinding en belangen.

Deze gehuchten hadden vaak verbrede openbare ruimte, in Drenthe brink genoemd en bij ons vaak als heuvel bekend, die gevormd wordt door de samenkomst van drie wegen en langgevelboerderijen die met hun lange gevel naar de weg of de open ruimte gericht staan. Zo’n driehoekige ruimte was een gemeenplaats, waar oorspronkelijk het vee werd verzameld en waar omheen later ook bebouwing ontstond. De bomen op de plaats werden voor gemeenschappelijk gebruik geplant. Soms was er ook een drinkpoel te vinden, zodat het vee, dat 's avonds bijeengedreven werd, er kon drinken en overnachten.

Het gehucht Vreekwijk is één van de oudste gehuchten van Deurne en heeft een cruciale rol gespeeld in het verleden van Deurne. Tot 1795 werden namelijk op deze plek de dorpsbestuurders gekozen door het Deurnese volk en mogelijk werd er ook recht gesproken.

De straat Oude Stappad maakte oorspronkelijk net als de Keulsebaan onderdeel uit van de oude verbindingsroute tussen Den Bosch en Keulen, maar is met de komst van industrieterrein Leemskuilen grotendeels verloren gegaan.

De drinkpoel op de brink bevat altijd water. Dit wijst erop dat dit een artesische bron is. Daaronder verstaan we een bron die water geeft dat tussen twee ondoordringbare lagen zit opgesloten en hier naar boven kan komen zonder dat het opgepompt hoeft te worden. In de nabijheid van de Peelrandbreuk komt dat vaker voor.

In 1974 is er in het gehucht Vreekwijk een grafurn gevonden op het terrein in de hoek van Sint Jozefstraat en Oude Vreewijkseweg. Deze grafurn kan in verband gebracht worden met een grafveld in de St. Jozefparochie, dat door de aanwezige grafgiften gedateerd wordt op de late Bronstijd - vroege IJzertijd. Gezien de afstand tussen beide grafvelden zal het niet om hetzelfde grafveld gaan.

Het nabijgelegen pand Sint Jozefstraat 93, waarin vroeger bierbrouwerij Het Anker gevestigd was, is een gemeentelijk monument.

Geografisch

Bezig met het laden van de kaart...