Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Ziekenhuis Deurne moet blijven
De actiegroep Ziekenhuis Deurne moet blijven ontstond in oktober 1982.
Op 8 juli 1982, vlak voor de vakantie, was door minister Gardeniers het plan bekend gemaakt dat er maar liefst 25 ziekenhuizen in Nederland gesloten moesten worden en een ervan zou het ziekenhuis van Deurne zijn.
Op zaterdag 7 oktober 1982 trokken ruim 15.000 mensen, sympathisanten van het Sint-Willibrordusziekenhuis in Deurne, door de straten van Deurne om te demonstreren tegen de plannen van minister Gardeniers. Men was kwaad op onze Til (Gardeniers), de vrouw, die ooit in Deurne had gewoond en het ziekenhuis in haar vroegere woonplaats wilde sluiten.Carel Ververs schreef het lied Lieve Til .
Deze manifestatie, georganiseerd door een burgercomité Actie behoud ziekenhuis en opgeluisterd door muziekkorpsen uit de ruime omgeving, werd een overweldigend succes.
Er werden 42.000 handtekeningen aangeboden aan de burgemeesters van de gemeenten Asten, Bakel en Milheeze, Deurne en ook Meijel.
In juli 1982 telde dit ziekenhuis 153 bedden met bijna 400 werknemers, sluiting zou dus niet alleen een aanslag op de gezondheidszorg zijn, maar tevens een ramp voor de werkgelegenheid in de omgeving.
Wat vooral behoorlijk stak, was het feit, dat Deurne volledig voldeed aan de normen van het ministerie wat betreft het aantal bedden op het totaal aan inwoners in het (grote) verzorgingsgebied.
Op 26 oktober 1982 vertrokken actievoerders met drie bussen en een vrachtwagen vol met toneelattributen naar Den Haag. Bakker Schiks uit Deurne bood de minister Gardeníers van Volksgezondheid een uit marsepein en chocolade nagebouwd ziekenhuis van Deurne aan.
Tevens werd aan de minister 90.000 handtekeningen overhandigd om de dreigende sluiting va het ziekenhuis te voorkomen,die door zes wandelaars vanuit Deurne naar Den Haag waren gebracht.
Bovendien werd het toneelstuk Ereschuld door de eeuwen heen opgevoerd voor het ministerie, en ambtenaren van de minister door theatergroep Waterteejater, aangevuld met diverse KPJ'ers.
Hieronder enkele foto's van de protestactie.
Foto's: collectie Theo van der Zanden
Literatuur
Een eeuw zorg voor Elckerlijk 1902-2002 door Otto Smithuis e.a.